30 juli 2021
Door: Redactie

Op 29 juli 2021 maakte het Amerikaanse internetbeleggingsplatform voor retailbeleggers Robinhood zelf zijn debuut op de Amerikaanse beurs. Naar aanleiding van deze IPO sprak BNR presentator Bas van Werven met beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger en Yorick Naeff, CEO van de Europese onlinebroker Bux:

Op 30 juli sprak Bas van Werven opnieuw met Wim Zwanenburg, nu over het verloop van die eerste handelsdag van Robinhood:

“Het is uitermate speculatieve handel waarbij we van een hype kunnen spreken.”

Robinhood

Robinhood (ticker: HOOD) is een in Californië gevestigd fintech-bedrijf met een app voor het verhandelen en beleggen van aandelen, gericht op jongere particuliere beleggers. Met de gelijknamige app van Robinhood kunnen gebruikers meer dan 5.000 aandelen en zeven cryptocurrencies op het platform verhandelen. Daarnaast kunnen gebruikers handelen in American Depository Receipts (ADR’s) voor 650 wereldwijd genoteerde bedrijven en optiecontracten voor aandelen die zijn genoteerd aan Amerikaanse beurzen en exchange-traded funds (ETF’s).

Robinhood genereerde in het eerste kwartaal van 2021 een omzet van 522,2 miljoen dollar en het bedrijf rapporteerde een nettoverlies van $ 1,4 miljard. In december 2020 werd Robinhood door de SEC beboet voor het leveren van ondermaatse orderuitvoering aan zijn klanten. Tegelijkertijd nam de kritiek op het verdienmodel van Robinhood toe. Robinhood stelt dat het commissievrij orders kan uitvoeren van zijn cliënten, maar het sluist orders door naar andere brokers en market-makers met richtorders die zelf verdienen aan de uitvoering en daarvoor een provisie terug vergoeden aan Robinhood. Beurswaakhond SEC vreest dat de belegger daardoor niet de beste prijs voor een aandeel krijgt.

‘Gamification’ met het aandeel GameStop

In 2021 kwam Robinhood opnieuw uitgebreid in het nieuws vanwege de populariteit bij retailbeleggers die handelden in het aandeel GameStop, een van de zogeheten ‘meme stocks’, aandelen waarin gehandeld wordt o.b.v. geruchten die verspreid worden via het Amerikaanse social mediumplatform Reddit. De koers van het aandeel GameStop werd door professionele hedgefund-beleggers als overgewaardeerd ingeschat en daarom hadden zij massaal short-posities ingenomen waarmee zij op een koersdaling anticipeerden. Op Reddit werd deze ‘short interest’ juist gezien als een opportuniteit om winst te maken. Door de koers op te stuwen zouden hedgefunds klem kom te zitten met hun shortposities en om verliezen te beperken het aandeel ook moeten gaan kopen waardoor de koers van het aandeel GameStop verder zou worden opgedreven.

Een dergelijke ‘shortsqueeze’ kan in principe bij alle aandelen voorkomen, maar vooral kleine illiquide aandelen zijn gevoelig voor zo’n koersontwikkeling. De kans is groot dat – na een dergelijke speculatieve koersontwikkeling – de beleggers die het laatste zijn ingestapt met forse verliezen worden geconfronteerd als de lucht er uit loopt omdat de koers totaal is losgekomen van de fundamentele waarde van het desbetreffende aandeel. Het beleggingsplatform Robinhood werd door toezichthouders en andere brokers sterk bekritiseerd omdat het onervaren beleggers te veel zou faciliteren om ‘spelletjes’ te spelen zoals met GameStop.

IPO

Op 28 juli werd de uitgifteprijs voor het aandeel Robinhood vastgesteld op USD 38 per aandeel, waarmee het bedrijf met de emissie van nieuwe aandelen bijna 2 miljard dollar ophaalde en het bedrijf in totaliteit gewaardeerd op 32 miljard dollar. Het bedrijf debuteerde donderdag aan de Amerikaanse beurs Nasdaq. Het bedrijf opende op 39,50 dollar en dat was hoger dan de introductieprijs van 38 dollar, maar na een volatiele handel sloot Robinhood de eerste beursdag af met een verlies van ruim 8 procent.

De koersontwikkeling van Robinhood op de eerste beursdag:

Koersontwikkeling van het aandeel Robinhood op de eerste beursdag