8 juni 2021
Door: Redactie

Op 8 juni ging BNR-presentator Thomas van Zijl in gesprek met het wekelijkse beleggerspanel dat deze keer bestond uit Thijs Knaap, chief economist van pensioenuitvoerder APG, Simon van Veen, fondsmanager van het Sustainable Dividend Value Fund en Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger.

De onderwerpen die aan de orde kwamen:

Beluister de uitzending hieronder:

De laatste transactie bij Stroeve Lemberger

Zwanenburg meldt dat Stroeve Lemberger bezig is met een diversificatie binnen de Aziatische aandelenfondsenbeleggingen naar een mid- en small cap Asian Equity fonds. Omdat het proces nog in de uitvoeringsfase zit, geeft hij geen specifieke naam maar wel duiding aan de transactie.

De laatste tijd staan de aandelenkoersen van de grote Chinese techbedrijven zoals Alibaba, Tencent en Baidu onder druk vanwege het ingrijpen van de Chinese overheid in de machtspositie van deze bedrijven. De ontwikkeling van de bedrijfsresultaten is nog steeds positief en er zijn nog beslist groeikansen, maar bij kleinere bedrijven is de kans op belemmeringen door de staat nog geringer. De afgelopen jaren zijn de small en midcaps qua beleggingsresultaten achtergebleven, maar de groei is er niet minder. De waardering is daarom ook relatief aantrekkelijk.

Asian small caps have significantly lagged large cap Asian peers
Despite improving profitability, valuation discount of Asian small caps vs broad market has widened
Asia Small & Mid Caps: lack of sell-side coverage leads to market inefficiencies

Wat betekent een mondiale minimumbelasting voor beursgenoteerde bedrijven en beleggers?

De ministers van Financiën van Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Japan, Canada en de Verenigde Staten (de G7) hebben een akkoord gesloten over de invoering van een minimumtarief voor de winstbelasting van 15%. Ze hopen zo belastingontwijking tegen te gaan en een race naar de bodem van belastingtarieven te stoppen. Dit zal ook impact hebben op Nederlandse bedrijven.

Grote concerns betalen hier weliswaar aanzienlijk meer (een tarief van 25%, met een gemiddelde effectieve belastingdruk van 21,7%). Maar er zijn ook bedrijven die minder betalen. Verder heeft de G7 afgesproken dat de grootste multinationals, zoals Facebook en Amazon, belast mogen worden in de landen waar hun klanten zitten, waar zij hun omzet behalen.

Zie ook:

Zwanenburg benadrukte dat het internationale bedrijfsleven weliswaar niet juicht over lastverzwaring, maar dat internationale bedrijven hechten aan een ‘equal level playing field’, een gelijk ‘speelveld’, een concurrentiepositie die niet wordt scheef getrokken door grote belastingverschillen tussen landen.

Daarnaast merkte hij op dat de afgelopen vier decennia het internationale bedrijfsleven voortdurend geprofiteerd heeft van lastenverlichting, maar dat vooral de particuliere individuele belastingbetaler voor de lasten van de coronacrisis dreigt op te draaien. In de VS is dit al langer dan vier decennia aan de gang en dit heeft de maatschappelijke tegenstellingen vergroot. Ook in Nederland is dit al meerdere jaren een thema.

Zie bijvoorbeeld:

Individuals funding the government
Corporate tax rates between 20% and 25% have become the most common

Een aantal grote bedrijven erkent de scheefgroei. En ook de VP Public Affairs van Facebook, Nick Clegg (@nickclegg), voormalig Brits vicepremier en leider van de Britse Liberal Democrats, betuigde zijn steun aan het belastingplan via Twitter:

Nick Clegg op Twitter

De rechtszaak tegen Grubhub vanwege overnamecondities Just Eat Takeaway.com

In de uitzending werd gesproken over de rechtszaken van aandeelhouders in Grubhub tegen dit bedrijf vanwege de voorgenomen overname door Just Eat Takeaway.com. Zie voor nadere informatie over deze rechtszaken dit artikel op IEX.nl.

Zwanenburg meent dat Just Eat Takeaway.com een interessant bedrijf is en een voorbeeld van een platform-economie, waarbij het bedrijf kan profiteren van netwerkeffecten. Maar tegelijkertijd heeft het bedrijf daarbij een grotere schaal nodig, om allerlei logistieke problemen te overwinnen en winst te gaan maken.

Just Eat Takeway.com gaat met de overname van Grubhub de concurrentie aan met onder meer Uber Eats. In tegenstelling tot Uber Eats en Doordash, andere grote spelers in de VS, bezorgen zowel Grubhub als Just Eat Takeway maar weinig zelf, ze richten zich vooral op een site en app voor het bestellen van eten. Met de bezorgdienst heeft Just Eat Takeaway sterk geprofiteerd van de lockdowns tijdens de COVID-19 pandemie.

Momenteel behoort het aandeel niet tot de favorieten van Zwanenburg. Volgens analisten zal het verlies per aandeel in 2021 weer oplopen. Dit jaar is de koers van het aandeel fors gedaald, daar waar de internationale aandelenbeurzen juist nieuwe recordstanden noteren. Het verzet van aandeelhouders tegen de overname wordt vooral ingegeven door het feit dat de overname wordt betaald in aandelen van Just Eat waarvan de koers sinds de aankondiging van de overname fors gedaald is.

Enige informatie over het aandeel Just Eat Takeaway.com:

Enige informatie over het aandeel Just Eat Takeaway.com

Schattingen van de winst (beter gezegd: verlies) per aandeel en waarderingen:

Schattingen van de winst (beter gezegd: verlies) per aandeel en waarderingen

Schattingen van de groei van de omzet en waarderingen van Just Eat Takeaway:

Schattingen van de groei van de omzet en waarderingen van Just Eat Takeaway

Sinds de overname werd aangekondigd, ca. een jaar geleden, is de koers fors gedaald. Maar vooral vanaf het moment, begin november, dat de vaccinaties werden aangekondigd:

Sinds de overname werd aangekondigd, ca. een jaar geleden, is de koers fors gedaald.

Analisten hebben toch nog voornamelijk koopadviezen op het aandeel en een hoog koersdoel:

Analisten hebben toch nog voornamelijk koopadviezen op het aandeel en een hoog koersdoel.

Zwanenburg ziet echter ook dat winst er voor JET nog niet in zit en grijpt daarin terug op de opinie van analisten van Bloomberg Intelligence:

Opinie van Bloomberg Intelligence

Zijn banken nog wel winstgevend genoeg?

In een artikel in Het Financieele Dagblad wordt gesteld dat de banken niet genoeg winst meer maken:

 

Dit jaar zijn de koersen van Financials, met name in de VS wel fors opgelopen. Zwanenburg schrijft dit met name toe aan de opgelopen lange rente in de VS en de relatief lage waarderingen. Tegelijkertijd worstelt de bankensector met name in Europa wel met de hoge kosten van hogere kapitaalratio’s, de hoge kosten van de intensievere regulering en compliance en de toename van de concurrentie van de ‘fintechs’ zoals Adyen. En in Europa is de rentecurve beduidend minder stijl dan in de VS en profiteren de banken minder van het verschil tussen de lange en de korte rente, de rentemarge op bankleningen.

De relatieve performance van Amerikaanse financials is terug te zien in de beleggingsresultaten van de sector-ETF tegen die van de S&P 500:

De relatieve performance van Amerikaanse financials is terug te zien in de beleggingsresultaten van de sector-ETF tegen die van de S&P 500

De rentecurve (rentestanden van 2 tot 10 jaar) is in VS steiler dan in Europa:

De rentecurve (rentestanden van 2 tot 10 jaar) is in VS steiler dan in Europa.