4 mei 2021
Door: Redactie

KPN legt twee ongevraagde overnamevoorstellen naast zich neer. En: Warren Buffett toont zich op zijn jaarvergadering negatief over spacs, maar positief over inflatie en de grote techbedrijven. Dat en meer werd besproken in het Beleggerspanel van BNR Zakendoen, gepresenteerd door Thomas van Zijl, met Jacco Heemskerk, hoofd beleggingen bij Willis Towers Watson en Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger.

Beluister de uitzending hieronder:

Tijdens de uitzending gaf Wim Zwanenburg een toelichting op recente transacties:

KPN: kopen, verkopen of overnemen?

“Het aandeel KPN is door speculatie op een overnamebod recent wel opgelopen, maar gezien over een langere termijn is het aandeel een forse achterblijver.”

Wim Zwanenburg, Stroeve Lemberger

KPN stelt het geduld van zijn beleggers op de proef door kopers de deur te wijzen. Lees de achtergronden in dit artikel in het FD. Wim Zwanenburg meent dat een ongevraagd overnamebod op KPN zeker weinig kans maakt gezien de beschermingsconstructies en het feit dat de Nederlandse overheid het door KPN aangelegde glasvezelnetwerk beschouwd als ‘essentiële infrastructuur’.

Hij beschouwt KPN niet als een interessante belegging voor de cliënten van Stroeve Lemberger; “Waar KPN aan de ene kant groeit met nieuwe diensten, bijv. mobiele telecom en dataverkeer via glasvezelnetwerken, is aan de andere kant sprake van kannibalisatie van oude diensten zoals vaste telefonie. KPN ontmoet forse concurrentie van bijv. kabelaar Ziggo en de aanbieders van mobiele diensten Vodafone/Ziggo en T-Mobile. KPN heeft in het verleden ook een zeer forse prijs moeten betalen voor de 5G-licentie. Het aandeel is door speculatie op een overnamebod recent wel opgelopen, maar gezien over een langere termijn is het aandeel een forse achterblijver.”

Het marktaandeel van KPN en de ontwikkeling van nieuwe abonnementen op de markt voor breedband (glasvezel en kabel) en mobiele telefonie:

Het marktaandeel van KPN en de ontwikkeling van nieuwe abonnementen op de markt voor breedband (glasvezel en kabel) en mobiele telefonie

Het aandeel KPN is recent gestegen op basis van speculatie op een overnamebod:

Het aandeel KPN is recent gestegen op basis van speculatie op een overnamebod.

De zeer wisselvallige ontwikkeling van de winst-per-aandeel en de waarderingen:

De zeer wisselvallige ontwikkeling van de winst-per-aandeel en de waarderingen

De zeer wisselvallige ontwikkeling van de omzet van KPN en de waarderingen:

De zeer wisselvallige ontwikkeling van de omzet van KPN en de waarderingen

De uitkering van het dividendrendement heeft de koersverliezen op KPN de afgelopen 5 jaar niet goedgemaakt:

De uitkering van het dividendrendement heeft de koersverliezen op KPN de afgelopen 5 jaar niet goedgemaakt.

Berkshire Hathaway

Vorige week deed Warren Buffett op de jaarvergadering van zijn beleggingsvehikel Berkshire Hathaway uitspraken die opnieuw de aandacht trokken. Zo gaf hij zijn opinie over de ontwikkeling van de inflatie en deed hij zeer kritische uitspraken over het fenomeen van de spacs. Lees vooral ook het artikel van Morningstar over de jaarlijkse brief van Buffett aan de aandeelhouders over de bedrijfsresultaten van Berkshire Hathaway.

Over spac’s en de achtergronden van dit fenomeen schreven wij eerder al dit artikel: ‘Is de SPAC een blijvertje?’ met de mening van Wim Zwanenburg en andere beleggingsexperts. De aandacht gaat ook steeds meer uit naar de vraag hoe Buffetts aangewezen opvolger zal gaan presteren. Over de opvolgingskwestie bij Berkshire Hathaway heeft Morningstar al een uitgebreide analyse geschreven.

‘De oude heer Buffett’
Wim Zwanenburg heeft veel respect voor ‘de oude heer Buffett’, maar meent dat beleggers ook bij hem er niet op kunnen rekenen dat ‘prestaties uit het verleden garanties bieden voor de toekomst’. Sterker nog; als we Berkshire Hathaway beschouwen als ‘een beleggingsfonds’, dan vallen de prestaties de laatste 10 jaar gewoon tegen, want gerekend over die periode heeft Buffett het beslist niet beter gedaan dan de brede marktindex. Buffett wantrouwde vooral technologie-aandelen. Hij stapte laat in het aandeel Apple en bleef tijdens de corona-crisis op een grote berg liquiditeiten zitten. Dit jaar profiteert Berkshire Hathaway wel van de sterke verbetering van de cyclus.

Berkshire Hathaway is vooral een holding-maatschappij:

Berkshire Hathaway is vooral een holding-maatschappij.

De laatste 10 jaar blijft Berkshire Hathaway achter bij de markt, gemeten aan de S&P 500-index:

De laatste 10 jaar blijft Berkshire Hathaway achter bij de markt, gemeten aan de S&P 500-index.

Over de afgelopen 20 jaar deed Berkshire Hathaway het duidelijk wel beter, maar vooral omdat Buffett het verschil kon maken tijdens de mondiale financiële crisis van 2007-2009:

Over de afgelopen 20 jaar deed Berkshire Hathaway het duidelijk wel beter, maar vooral omdat Buffett het verschil kon maken tijdens de mondiale financiële crisis van 2007-2009.

2021 Berkshire Hathaway annual shareholders meeting:

Bronnen en links