30 april 2021
Door: Redactie

Beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg gaf op BNR Nieuwsradio een commentaar op de excellente bedrijfsresultaten van Amazon.com. Beluister het radio-fragment hieronder en bekijk vooral ook de cijfers en onderbouwing van het commentaar.

Kwartaalresultaten

Amazon.com heeft in de eerste drie maanden van het jaar een 44 procent hogere omzet gerealiseerd dan een jaar eerder. Tijdens lockdowns namen steeds meer consumenten hun toevlucht tot het grootste webwinkelbedrijf van de Verenigde Staten. Het concern zag zijn netto winst en winst per aandeel in dezelfde periode meer dan verdrievoudigen. De totale omzet van Amazon.com bedroeg het eerste kwartaal bedroegen 108,5 miljard dollar, beter dan Amazon zelf aan het begin van dit jaar verwachtte en ook boven de verwachtingen van de analisten op Wall Street. Het concern boekte een nettowinst van 8,1 miljard dollar, tegenover 2,5 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2020. E-commercebedrijven kregen een enorme impuls dankzij de coronacrisis en de lockdowns. Amazon.com groeit nu echter al 24 achtereenvolgende kwartalen met meer dan 15 procent.

Amazon verwacht dat de populariteit van het webwinkelen zal aanhouden, ook nadat als gevolg van de vaccinatiecampagnes de sociale beperkende maatregelen worden versoepeld en de winkels hun deuren weer openen.  Voor het tweede kwartaal van dit jaar rekent Amazon op een nog hogere omzet: van 110 miljard tot 116 miljard dollar, wat respectievelijk 24 tot 30 procent meer is dan een jaar eerder en ook beter was dan wat beleggingsanalisten hadden verwacht. Amazon boekt ook een geweldig succes met alle andere diensten die het is gaan aanbieden naast e-commerce. De eigen videostreamingdienst Prime Video wordt door 175 miljoen mensen bekeken, waarmee het platform al aardig richting de 208 miljoen abonnees van marktleider Netflix beweegt. Het aantal Prime-leden, die met een ledenkaart gebruik kunnen maken van kortingen op de verzendkosten en van speciale aanbiedingen op de Prime-days, is al meer dan 200 miljoen. Daarnaast zag het bedrijf het onderdeel Amazon Web Services, AWS, de dienstverlening met cloudsoftware, hard groeien. De divisie van de clouddiensten groeit hard en is zeer winstgevend en draagt zeer sterk aan de winst van Amazon. De omzet van AWS groeide met 32 procent naar 13,5 miljard dollar. Op het gebied van clouddiensten is Amazon.com met AWS marktleider, boven Microsoft (met Azure), Google en alle andere aanbieders.

Jeff Bezos zal later dit jaar als CEO worden opgevolgd door de topman van de AWS-divisie Andy Jassy.

Kritiek en verbetering

Amazon heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in nieuwe distributiecentra om sneller pakketten te kunnen afleveren en de efficiency te verhogen. Vanuit deze distributiecentra levert het ook goederen van derden-aanbieders die hun waren aanbieden via het Amazon.com-platform. Het concern ligt ook onder vuur van activisten en vakbonden omdat de werkomstandigheden in distributiecentra zwaar zouden zijn en critici op de werkvloer zouden worden tegengewerkt.

Jeff Bezos, ‘s werelds rijkste man, pareert die kritiek in Amazons kwartaalbericht met een opsomming van alle maatregelen die het bedrijf heeft genomen voor het welzijn van werknemers: Zo zou het aantal gewrichts- en spierklachten, die veel voorkomen onder distributiemedewerkers, met 32 procent zijn afgenomen dankzij preventiemaatregelen. Absolute aantallen van deze klachten noemde het bedrijf daarbij niet. Eerder deze week kondigde Amazon al aan dat het een miljard dollar meer gaat besteden aan hogere uurlonen voor de meer dan 500.000 werknemers in de VS door een verhoging van de uurlonen met een bedrag tussen de 50 dollarcent en drie dollar. Amazon beweert dat het nieuwe jonge startende werknemers 15 dollar per uur betaalt, meer dan twee keer het Amerikaanse federaal vastgestelde minimumloon. Jeff Bezos wijst critici ook op de enorme banengroei die Amazon.com levert; Wereldwijd heeft Amazon bijna 1,3 miljoen medewerkers in dienst.

Waardering en rendement

Het aandeel Amazon.com is niet ‘goedkoop’ als je kijkt naar de waarderingen van het aandeel, maar ook niet naar de koers. De slotkoers voordat Amazon.com de kwartaalresultaten publiceerden bedroeg USD 3.471,31. Sommige analisten rekenen er op dat aandeel gaat splitsen om de verhandelbaarheid onder particuliere beleggers wat te vergroten. Dit jaar is het aandeel met een beleggingsresultaat van 6,58% achtergebleven bij de bredere markt, de S&P 500 en ook bij de Nasdaq-index, maar beleggingsanalisten menen dat het aandeel de positieve trend zal hervatten. Winsttaxaties en koersdoelen werden opwaarts aangepast. Het gemiddelde koersdoel voor het aandeel Amazon.com bedraagt nu USD 4162,32. De afgelopen 5 jaar steeg het aandeel met gemiddeld 39,4 procent.

Cijfers en onderbouwing

De totale beurswaarde van Amazon is nog wel lager dan die van Apple en Microsoft:

De totale beurswaarde van Amazon is nog wel lager dan die van Apple en Microsoft.

Dit jaar is het aandeel Amazon.com nog wel achtergebleven bij de markt:

Dit jaar is het aandeel Amazon.com nog wel achtergebleven bij de markt.

De winst-per-aandeel overtrof de verwachtingen van analisten met meer dan 20%:

De winst-per-aandeel overtrof de verwachtingen van analisten met meer dan 20%.

Ook met de omzet overtrof Amazon.com de verwachtingen:

Ook met de omzet overtrof Amazon.com de verwachtingen.

De groei van de winst-per-aandeel en de waarderingen:

De groei van de winst-per-aandeel en de waarderingen.

De groei van de omzet en de waarderingen:

De groei van de omzet en de waarderingen.

De koers van het aandeel Amazon en de ontwikkeling van de winst-per-aandeel:

De koers van het aandeel Amazon en de ontwikkeling van de winst-per-aandeel

Koersdoelen en aanbevelingen van analisten op Wall Street:

Koersdoelen en aanbevelingen van analisten op Wall Street

Amazon.com groeit al 24 achtereenvolgende kwartalen met meer dan 15 procent:

Amazon.com groeit al 24 achtereenvolgende kwartalen met meer dan 15 procent.

De afgelopen vijf jaar behaalden beleggers in Amazon een rendement van gemiddeld 39,4%:

De afgelopen vijf jaar behaalden beleggers in Amazon een rendement van gemiddeld 39,4%.

Q1 2021 Financial Results conference call

Bronnen