27 april 2021
Door: Redactie

Op 27 april rapporteerden Microsoft en Alphabet (de moedermaatschappij van Google) kwartaalcijfers die beiden de verwachtingen van analisten overtroffen. Op BNR Nieuwsradio werd beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg gevraagd naar een commentaar op deze cijfers.

Reactie op BNR Nieuwsradio

Klik op de link hieronder om het radio-fragment te beluisteren.

Microsoft

Microsoft heeft in het eerste kwartaal van dit kalenderjaar opnieuw sterk geprofiteerd van het thuiswerken als gevolg van de corona-pandemie. De techgigant zag vooral de vraag naar clouddiensten en Xbox-consoles sterk toenemen. Beleggingsanalisten van de grote zakenbanken op Wall Street hadden rekening gehouden met een afvlakking in de vraag naar clouddiensten van Microsoft, omdat na de corona-pandemie in de VS het aantal gevaccineerden sterk toeneemt en de verplichting om thuis te werken minder streng wordt toegepast.

Volgens Zwanenburg veroorzaakte de corona-pandemie een versnelling van de digitaliseringstrend, maar deze trend en de daaruit voortvloeiende ‘move to the cloud’ werd al voor de pandemie ingezet en Microsoft zal daar nog aanhoudend van kunnen profiteren.

“De technologie-intensiteit van de economie zal verder toenemen en daarvan zal Microsoft zeker profiteren.”

Met clouddiensten kunnen bedrijven eigen software via de servers van Microsoft laten draaien en behoeven applicaties niet steeds afzonderlijk op ieder workstation of laptop geïnstalleerd en geüpdatet te worden. Microsoft geeft een uitsplitsing van de bedrijfsresultaten over drie segmenten.

  • Microsoft’s “Productivity and Business Processes”-segment bevat de software voor de Office 365-applicaties, Teams, en andere software. De omzet nam met 15% toe tot 13,55 miljard dollar, wat aan de bovenkant van de verwachtingen lag.
  • Het segment “Intelligent Cloud”, met daarin het cloudprogramma Azure, boekte een omzet van 15,12 miljard dollar, een stijging van 23%. Ook bij dit onderdeel overtrof Microsoft de verwachtingen.
  • In het segment “More Personal Computing” rapporteert Microsoft over de resultaten van de Windows operating software, over Surface-hardware, de Bing-zoekmachine en de Xbox-spelconsole. In dit segment nam de omzet met 19% toe. Ook de Xbox-verkopen stegen. De omzet uit Xbox-content en -diensten kwam neer op 739 miljoen dollar. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

 

Microsoft maakte bekend dat er inmiddels 1,3 miljard apparaten op Windows 10 zijn aangesloten. De zakelijke vergaderapp Microsoft Teams heeft nu 145 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Dat waren er in oktober vorig jaar nog 115 miljoen.  Met deze 3 segmenten behaalde Microsoft in totaal een nettowinst 15,5 miljard dollar over, ten opzichte van 10,7 miljard dollar vorig jaar.

In onderstaande Bloomberg-tabellen zien we de winst-per-aandeel en de omzet, afgezet tegen de verwachtingen. Ondanks deze meevallers stond op de dag na publicatie van de bedrijfsresultaten de koers van het aandeel Microsoft onder druk; beleggers hadden kennelijk op nog meer gerekend dan waar analisten al van waren uitgegaan. Zwanenburg meent dat de onderliggende trend desalniettemin nog steeds gunstig zijn voor dit aandeel.

Microsoft rapporteerde een winst-per-aandeel die hoger was dan de taxaties van analisten:

Microsoft rapporteerde een winst-per-aandeel die hoger was dan de taxaties van analisten.

Ook de omzet leverde een meevaller op ten opzichte van de ramingen van analisten:

Ook de omzet leverde een meevaller op ten opzichte van de ramingen van analisten.

De ontwikkeling van de winst-per-aandeel en de waarderingen:

De ontwikkeling van de winst-per-aandeel en de waarderingen.

De ontwikkeling van de omzet en de waarderingen:

De ontwikkeling van de omzet en de waarderingen.

Microsoft ziet de omzet sterk toenemen:

Microsoft ziet de omzet sterk toenemen.

De aanbevelingen en koersdoelen van analisten voor het aandeel Microsoft:

De aanbevelingen en koersdoelen van analisten voor het aandeel Microsoft.

Het management gebruikt de zeer sterke financiële positie voor een verhoging van het dividend en inkoop van eigen aandelen en voor acquisities die kunnen helpen om de positie van Microsoft verder te versterken in gebieden met aantrekkelijke groeivooruitzichten. Voorbeelden zijn de recente acquisitie van Bethesda’s creatieve gamestudio’s en de geplande overname van Nuance, een leverancier van Artificial Intelligence, spraaktechnologie en softwareoplossingen met een focus op de gezondheidszorg. De concurrentiekracht van Microsoft zal naar verwachting de komende jaren verder toenemen, waarmee Microsoft het marktaandeel kan vergroten, vooral in het grote segment van clouddiensten.

Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van zoekmachine Google, zag het afgelopen kwartaal de winst fors stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is met name te danken aan bedrijven die weer vaker en tegen hogere tarieven advertenties inkochten via de diensten van Alphabet. Tijdens de coronapandemie was Google een van de weinige grote techbedrijven die de omzet zag dalen. Maar in het eerste kwartaal van 2021 herpakte het bedrijf zich.

De totale omzet van Alphabet kwam uit op 55,3 miljard dollar, een stijging van ongeveer een derde ten opzichte van een jaar eerder. Daarvan was 44,7 miljard dollar afkomstig van advertenties. Met YouTube behaalde Alphabet een omzet van 6 miljard dollar, tegen 4 miljard dollar vorig jaar. Diensten als Gmail en Google Drive voor bedrijven leverden 6,5 miljard dollar op. Dat was ongeveer de helft meer dan in de eerste drie maanden van 2020. De clouddiensten van Google zijn echter nog steeds verliesgevend, al groeit deze dienstverlening wel. Op het gebied van clouddiensten zijn Microsoft (Azure) en Amazon.com met Amazon Web Services aanbieders met een veel groter marktaandeel. Maar er is wel ruimte voor meerdere aanbieders. Alphabet’s financieel directeur Ruth Porat noemt Google Cloud expliciet als een tak waar voor Alphabet kansen liggen om te groeien.

Alphabet was erg positief over de ontwikkelingen in het komende kwartaal. Met de heropening van de economie, de versoepeling na de maatregelen tijdens de coronapandemie, neemt ook de behoefte om te adverteren van de retail- en de horecasector sterk toe.

Alphabet behaalde een nettowinst van 17,9 miljard dollar tegenover 6,8 miljard dollar in het eerste kwartaal vorig jaar. Alphabet maakte bekend 50 miljard dollar te besteden aan de inkoop van eigen aandelen en ook dat zal de winst per aandeel verder omhoog stuwen. Zodra de effecten van de corona-crisis wegebben, zal de vraag naar Google-services sterk zal blijven, met mogelijk enige matiging van de groei van e-commerce, maar een sterkere vraag naar toerisme-gerelateerde services, een van de grootste advertentiecategorieën bij Google. De uitbreiding in niet-advertentiegebieden, zoals zakelijke clouddiensten, verloopt voorspoedig. Toenemende regelgeving op bijvoorbeeld het gebied van privacy kan uitbreidingsplannen belemmeren of wijzigingen in de bedrijfspraktijken van Google vereisen, maar dergelijke risico’s zullen naar verwachting geen wezenlijke invloed hebben op de concurrentiekracht van het bedrijf.

Alphabet rapporteerde een winst-per-aandeel die fors hoger was dan de taxaties van analisten:

Alphabet rapporteerde een winst-per-aandeel die fors hoger was dan de taxaties van analisten.

Ook de omzet leverde een flinke meevaller op ten opzichte van de ramingen van analisten:

Ook de omzet leverde een flinke meevaller op ten opzichte van de ramingen van analisten.

De ontwikkeling van de winst-per-aandeel en de waarderingen:

Ontwikkeling van de winst-per-aandeel en de waarderingen

De ontwikkeling van de omzet en de waarderingen:

Ontwikkeling van de omzet en de waarderingen

De aanbevelingen en koersdoelen van analisten voor het aandeel Alphabet:

Aanbevelingen en koersdoelen van analisten voor het aandeel Alphabet

Conference call Alphabet op YouTube:

Bronnen