19 februari 2021
Door: Redactie

In de elfde aflevering van BeursTalk bespreekt Rob Jansen het beursnieuws met Najib Nakad van Hof Hoorneman Bankiers (onderdeel van Van Lanschot) en Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger.

“DSM maakt zijn belofte waar”

Beleggers reageerden lauwtjes op de cijfers van DSM, maar ze waren goed, vinden zowel Wim als Najib. “Een mooi bedrijf, maar de vraag is wanneer Materials wordt afgesplitst”, vraagt Wim zich wel af. Hij ziet geen synergie met de andere takken, zoals Biosciences. Het is over een periode van ongeveer 20 jaar verreweg het best presterende aandeel in de AEX. “Maar de waardering is ook historisch hoog”, zegt Najib, daarbij aantekenend dat dat al een hele tijd geldt voor DSM.

Ook aandacht voor Ahold Delhaize, waar beleggers maar niet enthousiast van worden. Per saldo heeft het aandeel de afgelopen 12 maanden niets gedaan, terwijl de supermarkten en de online verkopen records breken. Waarom dan tóch die teleurstelling bij beleggers? “Omzetstijging alleen is niet voldoende”, zegt Najib. Met daaraan toegevoegd wanneer het aandeel wél omhoog zal gaan.

Ook wordt ingegaan in op de bitcoin, die maar blijft stijgen, Galapagos (“Is het aandeel gesplitst? De koers is meer dan gehalveerd!”). Daarnaast aandacht voor een op het oog saaie sector, verzekeringen. Toch zitten daar kansen voor beleggers volgens Najib.

De podcast wordt afgesloten af met tips. Het tickersymbool van het door Wim geadviseerde aandeel is is MRK, van de Amerikaanse farmaceut Merck.

Beluister de podcast ‘Beurstalk’ van 21 februari:

Cijfers en onderbouwing

Per saldo is de beurs, gemeten aan de AEX, in de afgelopen week weinig opgeschoten:

Per saldo is de beurs, gemeten aan de AEX, in de afgelopen week weinig opgeschoten.

 

De AEX staat, net als veel andere internationale beursindices, dicht bij een nieuw record maar nog steeds niet boven de 700 punten:

Maar de AEX staat net als veel andere internationale beursindices, dicht bij een nieuw record.

 

De weergave van de internationale aandelenindices (WEI) op Bloomberg:

Weergave van de internationale aandelenindices (WEI) op Bloomberg

 

Vooral de performance van de NASDAQ valt op. Alsmede die van CSI 300 (China) en de Hang Seng. En de AEX wordt niet meer weergegeven op de standaard-instelling op Bloomberg van de World Equity Indices, maar wel op de Europese instellingen (EMEA):

De AEX wordt niet meer weergegeven op de standaard-instelling op Bloomberg van de World Equity Indices, maar wel op de Europese instellingen (EMEA).

 

De samenstelling van de AEX-index is in de loop van de tijd fors gewijzigd, zowel v.w.b. de fondsen in de index, als de wijze waarop het gewicht van die fondsen in de index wordt bepaald. De AEX is een price-index. Voor het totale rendement moet je de dividenduitkeringen wel meerekenen, hoewel die ook belast worden. Het rendement van eind 1997 tot en met eind 2020 bedroeg zo gemiddeld iets meer dan 5% per jaar:

Het rendement van eind 1997 tot en met eind 2020 bedroeg zo gemiddeld iets meer dan 5% per jaar.

 

Ten opzichte van andere internationale beursindices bleef de AEX (in euro’s) echter fors achter:

Ten opzichte van andere internationale beursindices bleef de AEX (in euro’s) fors achter.

 

En al helemaal als je daarbij de beleggingsresultaten van aandelen uit Emerging Markets meeneemt:

En al helemaal als je daarbij de beleggingsresultaten van aandelen uit Emerging Markets meeneemt.

 

De positieve koersontwikkeling op de aandelenbeurzen wordt ondersteund door goede, meevallende bedrijfsresultaten, met name in de VS:

De positieve koersontwikkeling op de aandelenbeurzen wordt ondersteund door goede, meevallende bedrijfsresultaten, met name in de VS.

 

De bedrijfsresultaten van de AEX-companies waren niet allemaal zo positief, afgezet tegen de gemiddelde verwachtingen van analisten:

De bedrijfsresultaten van de AEX-companies waren niet allemaal zo positief, afgezet tegen de gemiddelde verwachtingen van analisten.

 

Het laatste halfjaar zijn de winsttaxaties fors naar boven toe bijgesteld:

Het laatste halfjaar zijn de winsttaxaties fors naar boven toe bijgesteld.

 

Maar ondanks bijstellingen naar boven worden zij nog ruim overtroffen door nog betere resultaten (positive earnings surprises):

Maar ondanks bijstellingen naar boven worden zij nog ruim overtroffen door nog betere resultaten (positive earnings surprises).

 

De hoge beursnoteringen moeten ook worden bezien in het licht van de lage rente:

De hoge beursnoteringen moeten ook worden bezien in het licht van de lage rente.

 

De koers van de Bitcoin is tot in stratosferische hoogte gestegen. Over de relatie tussen Tesla en de Bitcoin, zie: CNBC.

De koers van de Bitcoin is tot in stratosferische hoogte gestegen.

 

De inflatieverwachtingen lopen op, zoals te zien is bij de zogenaamde Break-Even-rates van de inflatie-gerelateerde obligaties, maar de werkelijke inflatie is nog steeds laag:

De inflatieverwachtingen lopen op, zoals te zien is bij de zogenaamde Break-Even-rates van de inflatie-gerelateerde obligaties, maar de werkelijke inflatie is nog steeds laag.

 

Gezinshuishoudingen ervaren inflatie soms nogal verschillend van de officiële inflatiecijfers, maar de mandjes van de ‘werkelijke inflatie’ duiden toch nog steeds op een lage inflatie.

Gezinshuishoudingen ervaren inflatie soms nogal verschillend van de officiële inflatiecijfers, maar de mandjes van de 'werkelijke inflatie' duiden toch nog steeds op een lage inflatie.

Ahold Delhaize

Ahold Delhaize heeft winsttaxaties gemist, maar omzettaxaties overtroffen:

Ahold Delhaize heeft winsttaxaties gemist, maar omzettaxaties overtroffen.

 

Bloomberg Intelligence over Ahold Delhaize:
“De omzet en marge van Ahold Delhaize voor 2020 waren, net als voor verschillende Amerikaanse branchegenoten, uitzonderlijk. De verwachting is dat de winstcijfers voor 2021 zullen ten opzichte van 2019, gemiddelde tot hoge één-cijferige groei van de winst per aandeel zullen laten zien. Hoe langer de pandemie-geïnduceerde veranderingen in het consumentengedrag voortduren, met name een groter deel van de voedselconsumptie thuis, hoe waarschijnlijker het is dat de verwachtingen positief zullen worden bijgesteld. De cumulatieve kostenbesparingen liggen op schema om in de drie jaar tot 2021 meer dan 2,3 miljard euro op te leveren, waarmee ze het oorspronkelijke plan met 500 miljoen euro overtreffen. De investeringen in uitbreiding van het assortiment en de aanbiedingen aan consumenten betekent echter dat de omzetstijging niet direct noodzakelijk naar de winstgroei stroomt. Het dividend over 2020 werd met 18% verhoogd tot 90 eurocent, een uitbetalingsratio van 40%, onderaan de target range. Hierdoor blijft er ruimte voor de ratio om in 2021 te verhogen voor een hoger dividend.”

 

Koersdoelen van analisten voor het aandeel Ahold Delhaize:

Koersdoelen van analisten voor het aandeel Ahold Delhaize

Galapagos

De koersdoelen van analisten voor Galapagos zijn na diverse missers fors verlaagd:

De koersdoelen van analisten voor Galapagos zijn na diverse missers fors verlaagd.

DSM

DSM zal volgens analisten een mooi herstel van de ontwikkeling van de winst-per-aandeel laten zien.

DSM zal volgens analisten een mooi herstel van de ontwikkeling van de winst-per-aandeel laten zien.

 

Koersdoelen van analisten voor het aandeel DSM:

Koersdoelen van analisten voor het aandeel DSM

Beleggingstip: MERCK

De ‘tip’ van Wim, aan het einde van de uitzending, is het aandeel Merck. Tickersymbol: MRK.

 

Koersdoelen van analisten voor het aandeel Merck:

Koersdoelen van analisten voor het aandeel Merck

 

De ontwikkeling van de getaxeerde winst-per-aandeel, afgezet tegen de koers van het aandeel:

De ontwikkeling van de getaxeerde winst-per-aandeel, afgezet tegen de koers van het aandeel

 

De ontwikkeling van de getaxeerde omzet, afgezet tegen de koers van het aandeel:

De ontwikkeling van de getaxeerde omzet, afgezet tegen de koers van het aandeel

 

De waarderingen en de winst-per-aandeel van Merck:

De waarderingen en de winst-per-aandeel van Merck

 

Oncology: strong growth across broad portfolio

Bronnen: