13 februari 2021
Door: Redactie

De Nederlandse grootbanken presenteerden afgelopen week hun cijfers. ABN Amro boekte voor het eerst in tien jaar verlies, de Rabobank zag zijn winst halveren, terwijl die bij ING met 17% daalde. Hoe staan de banken ervoor? En de Nederlandse economie? Beursexperts Wim Zwanenburg, Lodewijk van der Kroft en Joost de Graaf gaven uitleg en commentaar in Het Financieele Dagblad.

“Als ik de vooruitzichten van ABN Amro moet geloven, dan houd ik mijn hart vast.”

Wim Zwanenburg,
beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger:

De resultaten van de grootbanken ABN Amro, ING en Rabobank vielen één voor één tegen. Weliswaar werd de winst van ING positief ontvangen, maar dat kwam alleen doordat analisten deze winst nog lager hadden ingeschat.

Als je de resultaten vergelijkt met die van de grote banken uit de Verenigde Staten, dan ziet het er niet goed uit. Onder meer JPMorgan en Citibank verdienen veel meer aan hun vermogensbeheer en zakenbank. De banken in Europa blijven daarbij achter, want ook partijen als Société Générale en BNP Paribas lieten tegenvallende kwartaalresultaten zien.

De Nederlandse banken trekken een enorme erfenis met zich mee en kunnen daarom niet aanklampen bij een nieuwe financiële grootmacht als Adyen. Bovendien komt er waarschijnlijk nog een golf van faillissementen aan. ABN Amro is van de drie banken de beste graadmeter voor de stand van de Nederlandse economie. Als ik de vooruitzichten van ABN Amro moet geloven, dan houd ik mijn hart vast.

Lodewijk van der Kroft,
partner bij Comgest:

De Nederlandse banken hadden het al lastig voordat de corona-crisis begon, want hun verdienmodel staat onder druk. Ze hebben veel menskracht nodig om aan alle regelgeving rond ‘ken uw klant’ te voldoen. ING heeft een hoge boete gekregen omdat dit onvoldoende op orde was en ABN Amro hangt er nog een boven het hoofd. Ook blijven ze hun kantorennet afbouwen om verder te bezuinigen.

De winst van de negentien grootste Europese banken was afgelopen jaar €9 mrd, het laagste niveau sinds 2010. Door de stimuleringsmaatregelen van de Europese overheden waren er relatief weinig faillissementen, maar die komen er wel aan en ook de werkloosheid lijkt te gaan stijgen. Na een relatief beperkte daling zal de Nederlandse economie de komende twee jaar slechts gematigd groeien.

Binnen Europa lijkt Nederland er het slechtst voor te staan. Alleen de huizenmarkt houdt zich goed, waardoor de hypothekenportefeuille niet wordt geraakt. Dat is nog een beetje een geruststelling.

Joost de Graaf,
senior portfoliomanager bij Van Lanschot Kempen:

Van de voorzieningen door de banken hebben we inmiddels de bulk wel gezien. Die worden in 2021 lager dan in 2020. Ze kunnen nu ook beter inschatten waar de problemen zitten: de olie-industrie, reizen en vrijetijdsbesteding en fysieke winkels. Door het ingrijpen van de overheid lijken de problemen effectief afgekaderd binnen deze sectoren. Daar profiteren de banken nu van. Maar ze hebben ook twee problemen aan de inkomstenkant: de lage rente en de afgenomen vraag naar leningen door het bedrijfsleven.

Goed, naar hypotheken blijft veel vraag. Maar dat is een heel competitieve markt, waar buitenlandse spelers en pensioenfondsen de marges drukken. In andere landen proberen banken meer fees te genereren, hun vergoedingen voor diensten, om de dalende rente-inkomsten te compenseren. De Nederlandse banken genereren van oudsher echter weinig fees als percentage van hun totale omzet. Hierdoor raakt de daling van de rente-inkomsten ze extra hard.

Cijfers en onderbouwing

De gerapporteerde cijfers van de winst-per-aandeel van ING Groep en ABN AMRO Bank vielen relatief nog mee t.o.v. de verwachtingen:

Winst-per-aandeel van ING Groep en ABN AMRO Bank

De resultaten van de banken vielen fors lager uit dan vorig jaar.

De resultaten van de banken vielen fors lager uit dan vorig jaar.

De review van de resultaten van ABN AMRO door analisten van Bloomberg was ook weinig positief.

De review van de resultaten van ABN AMRO door analisten van Bloomberg was ook weinig positief.