10 februari 2021
Door: Redactie
Wim Zwanenburg gaf op BNR Nieuwsradio een toelichting op de kwartaalcijfers van Twitter, die op 9 februari ‘s avonds nabeurs werden gepubliceerd. Beluister het radiofragment op de website van BNR Nieuwsradio.

Over Twitter en de kwartaalcijfers

Het bedrijf besloot op 8 januari het Twitter-account van de Amerikaanse president Donald Trump definitief te sluiten.

Analisten rekenden in navolging van Alphabet en Facebook op een bijzonder goed kwartaal, maar Twitter wist die verwachtingen nog te overtreffen. Twitter heeft voor de tweede keer een kwartaal met een omzet van meer dan 1 miljard dollar geboekt, maar de stijging van het aantal dagelijks actieve gebruikers bleef iets achter bij de marktverwachting. Het aantal ‘echte’ dagelijks actieve gebruikers waar Twitter wat aan kan verdienen, door Twitter nu aangeduid als MDAU, ‘monetizable Average Daily Users’, steeg met 27 procent tot 192 miljoen. Dat was ietsje minder dan de gemiddelde ramingen van analisten van 193,4 miljoen, maar tegelijker betekent het dat Twitter nog steeds een aantrekkingskracht heeft voor adverteerders. In 2020 kon Twitter nog 40 miljoen nieuwe dagelijks actieve gebruikers toevoegen.

Beleggers reageerden positief op de toelichting op de cijfers door het aandeel in de handel nabeurs 4 procent hoger te zetten. De nettowinst bedroeg 222 miljoen dollar in het kwartaal, of 0,29 dollar per aandeel, wat gelijk was aan de gemiddelde analistenverwachting. De aangepaste ‘vergelijkbare’ winst-per-aandeel kwam uit op 0,38 dollar en dat was beter dan analisten hadden geraamd. De omzet steeg met 28 procent, tot 1,29 miljard dollar, wat eveneens hoger was dan de gemiddelde analistenverwachting van 1,18 miljard dollar.

Ontwikkeling van de winst-per-aandeel
Ontwikkeling van de omzet
De 'aangepaste' winst-per-aandeel was hoger dan analisten verwachtten.
Ook de omzetontwikkeling was hoger dan door analisten werd verwacht.
Nabeurs werd het aandeel Twitter beloond met een stijging van 4%.

Het zijn de eerste cijfers sinds de grote schoonmaak, waarbij tienduizenden accounts werden verwijderd, waaronder die van de voormalig Amerikaanse President Donald Trump. Dat effect zit niet in de cijfers. De populistische politicus had een van de grootste schare volgers op Twitter, bijna 89 miljoen. De Trump-aanhang zoekt al wel langer heil bij Twitter-alternatief Parler… Ook Trump overwoog dat na de rellen op het Capitool met de bestorming van het Amerikaanse Congres, maar je moet die App dan wel kunnen downloaden en die download is geblokkeerd in de Apple Store en Google Play.

Twitter waarschuwde voor een “bescheiden” impact van een aanpassing aan het besturingssysteem van Apple, iOS 14, met betere privacy-instellingen voor apps van andere partijen zoals Facebook, Twitter, Snap en Pinterest. Dit kan een negatief effect hebben op de advertentie-inkomsten van die sociale media-platforms.

 

Analisten verhoogden recent hun koersdoelen voor Twitter, maar het gemiddelde koersdoel ligt lager dan de huidige beurskoers.
Op de beurs is Twitter inmiddels meer dan USD 47,6 miljard waard.

 

Overname van het Nederlandse Revue

Twitter wil de omzet verbreden, omdat die nu nog steeds sterk afhankelijk is van het aantal gebruikers en de advertentie-inkomsten. Een paar weken geleden kocht Twitter de Nederlandse nieuwsbrief-dienst Revue. Nieuwsbrieven lijken een ouderwets medium, maar het is een snelgroeiende markt. Twitter tracht daar geld mee te verdienen door abonnementstarieven te introduceren maar laat het bedrijf (voorlopig) wel zelfstandig bestaan. Zo wil het meer leren over langere content-varianten op het sociale medium. Hiermee moeten openbare discussies beter worden. Het team van Revue wordt dan ook uitgebreid, wat waarschijnlijk positief is voor de werkgelegenheid in Nederland. Revue is gevestigd in Utrecht en werd in 2015 gestart door Mohamed El Maslouhi en Martijn de Kuijper. Op zich werkt de dienst zoals andere nieuwsbrief-diensten, namelijk dat je een nieuwsbrief kunt opstellen en versturen, waarna je hier statistieken van te zien krijgt. Echter kun je met Revue als verzender geld verdienen door de ontvanger van de mail te laten betalen voor de nieuwsbrief. Revue was eerst vooral voor particulieren en kleinere bedrijven, maar wil een versie maken voor grote bedrijven genaamd Revue Publisher. Voor welk bedrag Revue door Twitter werd overgenomen, is niet bekend. Ook weten we op dit moment nog niet hoe Twitter op het idee is gekomen om specifiek voor Revue te kiezen, want er zijn veel andere nieuwsbrief-diensten op de wereld.

Twitter Space

Net als elders is een relatief klein deel van de gebruikers, zeg 10%, van het Social Media-platform goed voor het leeuwendeel (80%) van de omzet. Het bedrijf werkt ook aan Twitter Space: een nieuwe functie waarbij gebruikers audio-gesprekken met groepen kunnen voeren. Het is een komen en gaan van apps die proberen een plekje te veroveren in de overvolle markt van sociale media. Dit zou dan een concurrent worden van Facetime (van Apple) en vooral ook van WhatsApp, mogelijk ook van Zoom en Teams. Iedere App heeft zijn specifieke kwaliteiten en kenmerken, maar de markt begint wel overvol te raken.

Met een beurswaarde van USD 47 miljard isTwitter is op de beurs ten opzichte van de andere social media platforms de kleinste partij.

 

Sinds de beursintroductie is de groei van Twitter fors achtergebleven bij andere techgiganten.