29 januari 2021
Door: Wim Zwanenburg

De koers van GameStop is sinds het begin van dit jaar met meer 1600% gestegen! Op vrijdag 29 januari steeg het aandeel alleen al meer dan 67%, waardoor de totale beurswaarde van deze videogame-winkel steeg tot ruim 22,6 miljard dollar. Voor de opname van een podcast spraken BNR Nieuwsradio-presentator Paul Laseur, Han de Jong (oud-hoofdeconoom van ABN AMRO en momenteel ‘huis’-econoom van BNR Nieuwsradio) en Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger met elkaar over het fenomeen GameStop.

Beluister het podcast-fragment van BNR Nieuwsradio:

Speculatie met het aandeel GameStop is een exces:

Het aandeel Gamestop (GME)

In het schermvoorbeeld hieronder, van 29 januari, vallen de eerder genoemde cijfers al op; Een koersstijging in één dag van 67% en in heel januari zelfs 1600%. Maar let vooral ook op wat onderin staat: SI/% of Float: 122,97%. Dit betekent dat er meer aandelen ‘geshort’ zijn (geleend en vervolgens verkocht) dan wat er in de vrije handel beschikbaar zijn. Dit creëert schaarste.

Het aandeel Gamestop op 29 januari 2021

 

Op de site Reddit is er een financieel kanaal WallStreetBets dat geruchten verspreid waar daytraders soms massaal op reageren. Als ‘amateur’-beleggers via een beleggingsrekening bij Robinhood – waar ze transacties kunnen uitvoeren waarover geen commissie betaald behoeft te worden- een aandeel zoals GameStop massaal kopen, wordt de koers opgestuwd en komen de beleggers (hedgefunds) die de aandelen hebben verkocht terwijl ze deze niet bezitten in de problemen. Zij moeten dan van hun bank de verliezen beperken door de transactie (het uitstaande risico) te ‘closen’ door de aandelen alsnog te kopen. Als ‘shorters’ het bloeden willen stelpen door zelf aandelen bij te kopen, drijven ze de koers nog verder op.

Dit is dus ook bij GameStop gebeurd. We zien hier dat er een zichzelf versterkend effect kan ontstaan: een zogenoemde ‘short squeeze’. De amateurs winnen van de ‘professionals’ van de hedgefunds. ‘David tegen Goliath’, als het ware.

De hedgefunds kunnen hierbij miljarden dollars verliezen en dat is ook geschied bij het hedgefonds Melvin Capital. Dit had een grote shortpositie genomen in GameStop, maar nu veranderde het door de koersontwikkeling van deze positie plots van jager in prooi. Het aandeel schoot in drie handelsdagen tijd van USD 44 naar USD 159 waardoor de verliezen hoog opliepen. Om het fonds te stabiliseren was een kapitaalinjectie van USD 2,75 miljard nodig. Natuurlijk tot groot leedvermaak van de Reddit-beleggers.

‘Aangespoord door een mix van hebzucht en verveling, vastbesloten om Wall Street een lesje te leren, en turbocharged door een eindeloze stroom van wordt-snel-rijkhypes en instructies via sociale media, hebben deze beleggers zich op de aandelen van verschillende bedrijven gestort, en de betreffende aandelenkoersen naar stratosferische hoogten doen stijgen’, schrijft de New York Times.

Marktmanipulatie

De nervositeit op de financiële markten over dit fenomeen is tot ver daarbuiten te voelen. Zelfs de regering van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden meldde de situatie rond Reddit ‘in de gaten te houden’. Dat roept de vraag op wat zich precies afspeelt op Reddit. En dan vooral op het kanaal WallStreetBets, dat meer dan zes miljoen leden telt.

Ondertussen rijst de vraag of er sprake is van marktmanipulatie en of toezichthouders moeten ingrijpen. Lastig, omdat aangetoond moet worden dat beleggers bewust misleidende informatie verspreiden, wat iets anders is dan elkaar voor de lol opzwepen. Broker Robinhood greep zelf ook in door aankoopbeperkingen in voeren op meerdere door de ‘Reddit-barbaren’ aangevallen aandelen. Ook andere brokers voerden beperkingen in. De reden daarvoor was dat de brokers door de gekte niet langer aan financiële voorwaarden konden voldoen voor het afwikkelen van transacties. Maar de gefrustreerd geraakte online Reddit-community zag er meteen een complot van Wall Street in. Prompt veranderde iemand de Wikipedia-omschrijving van Robinhood van ‘Privately Held Company’ naar ‘Hedge Fund Manipulated Company.’ ‘Freedom to trade’ staat ook bij politieke populisten hoog in het vaandel en restricties op de handel worden niet op prijs gesteld.

We zien hier wel een van de excessen op Wall Street, maar het gaat te ver om hier van een zeepbel te spreken die de hele markt onderuit zal halen. Natuurlijk is bij GameStop de koers van het aandeel totaal los gezongen van de fundamentele waarde. De hedgefunds-professionals schatten in dat dit bedrijf het niet gaat redden. Maar een aandelenkoers kan door de schaarste aan aandelen ver worden opgestuwd en het risico voor de hedgefunds is dan in principe onbeperkt. Hoewel door het opstuwen van de koersen de totale beurswaarde tot in de miljarden dollars kan oplopen gaat het hier voornamelijk om de kleinere beursfondsen. En met name die aandelen waar een enorm grote ‘short interest’ voor uit staat, gerelateerd aan het aantal voor verhandeling op de beurs beschikbare uitstaande aandelen (de ‘free float’). In de handel in die kleinere beursfondsen kan je dan ook enorme koerssprongen zien, maar in de grote liquide beursfondsen zal dit minder goed mogelijk zijn.

Marktcorrectie?

Het IMF waarschuwde in het eind januari gepubliceerde tussentijdse Global Financial Stability-report voor het gevaar van marktcorrecties:

“Inflows to investment funds have resumed on the back of improving market sentiment. The imperative to put cash to work in a buoyant market environment have driven investors to reach for yield. Between March and November 2020, fixed income funds registered cumulative inflows of about $280 billion, $230 billion of which poured in since the beginning of September. However, vulnerabilities in investment funds continue to be a concern: stretched asset valuations expose investment funds to the risk of a price correction, and liquidity and maturity mismatches remain largely unaddressed.”

Het citaat heeft meer betrekking op ‘dure’ obligaties dan op aandelenbeleggingen. Diverse financiële media gingen echter aan de haal met de waarschuwing voor een ‘correctie van de markt’ en projecteerden dat op de aandelenmarkt. Natuurlijk, ook daar kunnen correcties voor komen, maar de veel beter dan verwachte bedrijfsresultaten die bijvoorbeeld door de Big Tech-firma’s Apple, Microsoft, Facebook en ook ASML werden gerapporteerd in de laatste week van januari tonen aan dat de opgelopen aandelenkoersen van die bedrijven nog wel op fundamentele ontwikkelingen zijn gebaseerd.

Koersontwikkeling van het aandeel Gamestop in januari 2021

 

Inmiddels is de omvang van deze ‘short squeeze’ al teruggevallen omdat de betrokken hedgefunds uit hoofde van risicomanagement voor een belangrijk deel hun short-posities hebben gesloten:

Inmiddels is de omvang 'short squeeze' al teruggevallen omdat hedgefunds uit hoofde van risicomanagement voor een belangrijk deel hun short-posities hebben gesloten.

Over Stroeve Lemberger en hedgefunds

Bij Stroeve Lemberger beleggen wij voor onze cliënten niet in hedgefunds, omdat veel van de hedgefunds black boxes zijn, intransparant en beleggers in hedgefunds soms ook onvermoede hoge risico’s lopen. Overigens blokkeert Binck momenteel ook transacties in bijvoorbeeld GameStop. We zien hieronder dat bij veel van de -door Stroeve Lemberger gevolgde aandelen- de gerapporteerde bedrijfsresultaten, zowel voor wat betreft de winst-per-aandeel als de omzet, de resultaten de verwachtingen van analisten overtroffen.

Veel van de door Stroeve Lemberger gevolgde aandelen overtreffen de verwachtingen van analisten.

Op Youtube: achtergronden van het Gamestop-incident

Tot slot een aantal weergaves op Youtube over de ontwikkelingen rond Gamestop.