28 januari 2021
Door: Redactie

De grote techbedrijven Apple en Facebook hebben het financiële jaar zeer positief afgesloten. Apple zag haar omzet in het eerste kwartaal van hun gebroken boekjaar naar liefst 111,4 miljard dollar stijgen, een nieuw record. Daarover bleef een winst van 28,7 miljard dollar, ook een record.

Op BNR Nieuwsradio gaf Wim Zwanenburg commentaar over de cijfers die gepresenteerd werden door Apple, Facebook en Tesla. Beluister het fragment hieronder.

Apple

Apple (AAPL) rapporteerde zijn bedrijfsresultaten over het eerste kwartaal van het boekjaar 2021 na sluiting van de beurs op woensdag 27 januari. Deze overtroffen de verwachtingen van analisten ruimschoots, onder andere dankzij de sterke verkoop van zijn iPhone 12-lijn van smartphones.

  • De omzet was USD 111,44 miljard waar analisten 103,12 hadden verwacht (+21%);
  • De winst-per-aandeel bedroeg USD 1,68 waar analisten 1, 42 hadden verwacht (+35%);
  • Met de iPhone-verkopen behaalde Apple een omzet van USD 65,68 miljard, terwijl analisten ‘slechts’ een omzet van USD 60,33 miljard verwachtten.

De inkomsten zijn dus vooral te danken aan de verkoop van nieuwe iPhone-modellen tijdens de feestdagen. Meer mensen hadden op de iPhone 12 gewacht omdat dit de eerste iPhone was die gebruik kan maken van het 5G-netwerk. Ook andere hardware- en de diensten-afdelingen van Apple deden het goed. Volgens Apple liep met name in China de verkoop goed, met een plus van 57 procent.

De ontwikkeling van de winst-per-aandeel:

Apple: Ontwikkeling van de winst-per-aandeel (AAPL)

De ontwikkeling van de omzet:

Apple: De ontwikkeling van de omzet

De werkelijke omzet vergeleken met de verwachtingen van analisten:

Apple: De werkelijke omzet vergeleken met de verwachtingen van analisten

De winst-per-aandeel vergeleken met de verwachtingen van analisten:

Apple: De winst-per-aandeel vergeleken met de verwachtingen van analisten

De koersdoelen van analisten voor het aandeel Apple (AAPL):

De koersdoelen van analisten voor het aandeel Apple (AAPL)

Facebook

Facebook (FB) rapporteerde woensdag kwartaalcijfers die veel beter waren dan verwacht. Maar Mark Zuckerberg noemde het explosieve politieke klimaat en de toenemende druk van de toezichthouders als forse uitdagingen, die een “aanzienlijke onzekerheid” voor zijn bedrijf creëren.

Dankzij stijgende reclame-inkomsten in het slotkwartaal behaalde Facebook vorig jaar een omzet van net geen 86 miljard dollar, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2019. Facebook had in het begin van het jaar nog last van tegenwind toen adverteerders in hun budget sneden toen de Corona-crisis toesloeg. Dagelijks waren er in december ruim 1,8 miljard mensen actief op Facebook en 2,6 miljard op alle apps van het bedrijf. De winst van Facebook kwam uit op 29,1 miljard dollar tegen 18,5 miljard dollar in 2019.

Facebook maakt zich trouwens wel zorgen voor de komende tijd over een update van iOs, de software die draait op Apple-producten. Die wordt strenger op het gebied van privacy (locatie-data), en dat kan Facebooks advertentiekosten negatief beïnvloeden.

Hier volgen de belangrijkste statistieken, waarbij de gerapporteerde kwartaalcijfers worden vergeleken met die van een jaar geleden en de consensus, de gemiddelde voorspelling van Wall Street-analisten:

  • Omzet: USD 26,407 miljard in het vierde kwartaal van 2020 versus USD 21,082 miljard in 2019;
  • De (bijzondere baten en lasten aangepaste) winst-per-aandeel: USD 3,54 versus USD 2,56;
  • Advertentie-inkomsten: USD 26,07 miljard versus USD 20,74 miljard;
  • Dagelijkse actieve gebruikers (DAU): 1,828 miljard versus 1,66 miljard;
  • Maandelijkse actieve gebruikers (MAU): 2,762 miljard versus 2,50 miljard.

De ontwikkeling van de winst-per-aandeel:

Facebook: Ontwikkeling van de winst-per-aandeel

De ontwikkeling van de omzet:

Facebook: Ontwikkeling van de omzet

De winst-per-aandeel was beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht:

Facebook: De winst-per-aandeel was beter dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

En ook de omzet overtrof de verwachtingen:

Facebook: Ook de omzet overtrof de verwachtingen van analisten.

De koersdoelen van analisten worden voornamelijk naar boven toe bijgesteld:

Facebook: De koersdoelen van analisten worden voornamelijk naar boven toe bijgesteld.