27 januari 2021
Door: Redactie

Microsoft heeft de verwachtingen voor de kwartaalresultaten ruimschoots overtroffen. De Corona-pandemie heeft digitalisering van bedrijven in de hoogste versnelling gezet en de softwaregigant profiteert daar sterk van. De bedrijfsresultaten van Microsoft werden op BNR Nieuwsradio toegelicht door Wim Zwanenburg, beursanalist bij Stroeve Lemberger.

De groei in de Azure ‘cloud computing’-divisie van het bedrijf steeg met 50%. Microsoft heeft hier sterk geprofiteerd van het feit dat veel zakelijke klanten de verschuiving naar de cloud hebben versneld. Met de ‘cloud’ kunnen gegevens opslaan en applicaties uitvoeren via het internet. Veel bedrijven laten medewerkers in teamverband samenwerken met online productiviteitstools en teleconferentiesoftware, zoals Teams van Microsoft, Zoom of andere soortgelijke applicaties. De verkoop van pc’s, laptops en servers steeg eveneens sterk in het recente kwartaal, wat de activiteiten van het bedrijf op het gebied van Windows-besturingssystemen ondersteunde. Bij Microsoft gaat het goed, de winstmarges zijn gestegen en eigenlijk heeft Microsoft het over de hele linie erg goed gedaan.

De omzet in elk van de drie divisies van Microsoft overtrof de gemiddelde schattingen van analisten. Bij de zakelijke versies van Office 365 cloud-gebaseerde software zag Microsoft de omzet in het afgelopen kwartaal met 21% stijgen. De pandemie zorgde ervoor dat sommige bedrijven hun ‘move to the cloud’ en upgrades naar op internet gebaseerde samenwerkingssoftware versnelden.

Hoewel de gehele ‘cloud’-markt sterk groeit, wint Microsoft marktaandeel van de concurrentie van Amazon Web Services (AWS) en de vernieuwde Google-cloud-infrastructure van Alphabet. De omzet van Azure overtrof in het afgelopen kwartaal met 50% het groeipercentage van 43% dat analisten hadden voorspeld en daarmee was de stijging ook sterker dan de 48% groei in het vorige kwartaal.

Microsoft heeft een beurswaarde die goed is voor ca. 5,3% van de totale brede Amerikaanse S&P 500-beursindex, de grootste beurswaarde na Apple (6,9%). De koers van het aandeel Microsoft steeg in de nabeurshandel met meer dan 5%.

De koers van het aandeel Microsoft steeg in de nabeurshandel met meer dan 5%.

Microsoft rapporteerde een omzetstijging in het tweede kwartaal (van het gebroken boekjaar) van 17% t.o.v. het voorafgaande jaar, veel beter dan analisten hadden voorspeld, dankzij de sterke vraag naar ‘cloud computing’-diensten en softwaretools die thuiswerkers ondersteunen. De omzet van Microsoft steeg in het afgelopen kwartaal tot USD 43,1 miljard.

De omzet van Microsoft steeg in het afgelopen kwartaal tot USD 43,1 miljard.

Daarmee werd de gemiddelde schatting van USD 40,2 miljard van analisten ruimschoots overtroffen.

Daarmee werd de gemiddelde schatting van USD 40,2 miljard van analisten ruimschoots overtroffen.

De omzetcijfers van Microsoft markeerden het 14e opeenvolgende kwartaal dat Microsoft een omzetgroei met dubbele cijfers kan melden. Ook voor het lopende kwartaal verwacht Microsoft betere resultaten dan waar analisten tot aan de publicatie van de kwartaalresultaten van uit waren gegaan.

De omzetcijfers van Microsoft markeerden het 14e opeenvolgende kwartaal dat Microsoft een omzetgroei met dubbele cijfers kan melden.

Het nettoresultaat van Microsoft was USD 15,5 miljard, omgerekend USD 2,03 per aandeel. De winst per aandeel steeg hiermee met 34%.

De winst-per-aandeel steeg met 34%.

Analisten hadden een winst per aandeel van USD 1,64 voorspeld.

Analisten hadden een winst per aandeel van USD 1,64 voorspeld.

Microsoft publiceerde de kwartaalresultaten met een uitsplitsing van de cijfers over drie verschillende divisies: More Personal Computing, Intelligent Cloud en Productivity and Business Processes.

Kwartaalresultaten van de divisies: More Personal Computing, Intelligent Cloud en Productivity and Business Processes

Conference call met analisten

Zie hieronder de door Microsoft in de conference call met analisten gerapporteerde cijfers.

Q2 Financial Summary
Other Financial Highlights
Quarterly Business Highlights
Intelligent Cloud

De koersdoelen van analisten op Wall Street voor het aandeel Microsoft worden opwaarts bijgesteld.

De koersdoelen van analisten op Wall Street voor het aandeel Microsoft worden opwaarts bijgesteld.

Het kwartaalrapport van Microsoft gaf ook een blik op de eerste verkoopcijfers van de nieuwe generatie Xbox-gameconsoles van Microsoft, de Series X en Series S. De nieuwe consoles waren in november voor het eerst in de winkel verkrijgbaar, maar al snel uitverkocht. De totale omzet van gaming, Xbox-content en -services steeg volgens Microsoft met 40%. Naarmate er meer Xbox-consoles beschikbaar komen, zal dat ook duidelijker worden hoe de nieuwe gameconsoles het doen ten opzichte van een rivaliserend paar van nieuwe PlayStations, die ook nauwelijks te verkrijgen waren na de lancering in november.

 

Op deze Youtube-weergave is een duidelijke presentatie te zien van de omzetten van de verschillende diensten en producten van het software conglomeraat met een toelichting door Microsoft’s CEO Sadya Nadella.

Microsoft Business Segments