18 december 2020
Door: Wim Zwanenburg

Op vrijdag 18 december waren Richard de Jong van Van Lieshout & Partners en Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger te gast bij Rob Jansen in de wekelijkse podcast van Rob Jansen Beurs Talk.

Beluister hier de uitzending van Beurs Talk:

Het feest op de beurzen is nog niet voorbij!

Zo vlak voor het jaareinde zal de handel op de beurzen misschien niet zo hectisch meer zijn. Maar in 2021 zit er zeker nog rek in de koersen. Zowel Wim als Richard baseren dat optimisme op de enorme steun van de centrale banken, die de rente voor langere tijd laag houden, en daarmee de economie steunen. En niet te vergeten de aandelenkoersen. Tel daarbij op dat de vaccinatie begin volgend jaar goed op gang komt, en het positieve beeld is geschetst. Hollands Glorie komt ook aan bod in deze aflevering van Beurs Talk. Galapagos is een biotechbedrijf dat in veel portefeuilles zit, maar het bedrijf zag zijn Amerikaanse droom in duigen vallen nu de autoriteiten het middel filgotinib niet toelaten op de Amerikaanse markt. Beter verging het Boskalis, dat de grootste order in z’n geschiedenis ontving. Deze aflevering de Beurs Talk-podcast eindigt, zoals voorheen ook bij Rob Jansen gebruikelijk was in zijn radioprogramma Beurswatch bij BNR Nieuwsradio, met een aantal kooptips.

De wereldwijde aandelenbeurzen met de resultaten van de indices in 2020 tot en met vrijdag 18 december

Bron: Bloomberg

De aandelenbeurzenindices in het vierde kwartaal van 2020 tot en met vrijdag 18 december 2020

Bron: Bloomberg

Tot dusver volgt de Amerikaanse beurs het gemiddelde historische patroon na de 4-jaarlijkse presidentsverkiezingen.

 

De positieve koersontwikkeling op de effectenbeurzen is te danken aan de snelle en reusachtige steun van de overheden als de centrale banken.

 

Bron: JP Morgan Asset Management

Daarnaast zijn ook de bedrijfsresultaten waren de afgelopen resultaten veel beter dan verwacht en voor de techbedrijven zelfs bijzonder goed, zoals te zien valt in onderstaande tabellen van de Amerikaanse S&P 500-index en de Europese Stoxx 600-index.

 
 
 

De beurswaarde van de olie- en gasbedrijven is in de Amerikaanse S&P 500 index inmiddels minder dan 3 procent.

 

Cyclische aandelen en waarde-aandelen niet geheel hetzelfde

Beleggers kopen dit jaar in december vooral cyclische sectoren en die zullen profiteren van het verwachte herstel van de economische cyclus, maar veel beleggers zijn wat meer op hun hoede voor typische waardeaandelen die als goedkoop worden beschouwd, gemeten met waarderingen tegen de fundamentals. De Stoxx 600 Optimized Cyclicals-index was medio december met 4,2% gestegen, tegenover een stijging van 1,9% van de MSCI Europe Value-index. Mijnbouwaandelen en aandelen uit de horeca- en toerismebranche staan in december bovenaan de Stoxx 600, maar de klassieke ‘waarde’-sector van banken presteert ondermaats.

 
 

De prognoses van diverse economische instellingen, zoals bijv. De Nederlandse Bank, worden voortdurend naar boven toe bijgesteld, ondanks de huidige strengere lockdown, op basis van een verwacht sterk economische herstel in 2021.

 
 

Het economisch herstel volgt tot dusver vooral een K-vormig patroon, waarbij een aantal sectoren sterk te lijden hebben onder de coronacrisis, maar een aantal andere sectoren juist sterk profiteert.

 
 

Ook de Amerikaanse Fed heeft in de recente vergadering van het beleidsbepalende comité de ramingen verhoogd.

 
 

Amerikaanse detailhandelverkopen zijn boven het niveau van voor de coronacrisis.

Bron: Bloomberg

De impact van de outperformance van de 10 megacap groeifondsen is wel enorm.

 
 
 

De koersen van Facebook en van Alphabet (moedermaatschappij van Google) hebben nog niet te lijden gehad onder de dreiging van juridische procedures van de Europese Commissie, van Amerikaanse staten en van de FTC, de Amerikaanse mededingingsautoriteit.

 

Bron: Bloomberg

 

Bron: Bloomberg

Zie hier de toelichting van de Europese Commissie op de Digital Services Act en de Digital Markets Act en zie hier ook een artikel in het NRC Handelsblad over de juridische aanpak van Big Tech.

De koersontwikkeling van Galapagos valt zwaar tegen. De beurskoers daalde scherp nadat was gebleken dat het reumamedicijn niet op markt in de VS wordt toegelaten door de toezichthouder, de FDA. Zie hier een artikel over het Galapagos uit het Financieele Dagblad.

Bron: Bloomberg

De koers van Pfizer is vanwege de verdringing van de reguliere geneeskunde en het reguliere geneesmiddelengebruik zelfs achtergebleven bij de S&P 500-index ondanks het vaccine. Moderna profiteert wel sterk.

Bron: Bloomberg

Boskalis

 

Boskalis meldde afgelopen week dat het een megaopdracht had verkregen om het land voor de internationale luchthaven van Manilla in de Filipijnen te realiseren. Het project heeft een geschatte waarde van EUR 1,5 miljard en is daarmee het grootste project dat Boskalis ooit heeft verkregen. Dit was een enorme meevaller waar de beurs ook zeer verheugd op reageerde, na vele eerdere tegenvallers bij Boskalis.

Bron: Bloomberg

De ontwikkeling van de winst per aandeel van Boskalis

Bron: Bloomberg

De ontwikkeling van de omzet van Boskalis

Bron: Bloomberg

De opname van Tesla in S&P 500

Tesla wordt op 21 december opgenomen in de S&P500-index, een brede indexgraadmeter van Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen. Tesla was al wel eerder opgenomen in de MSCI USA. Bij Stroeve Lemberger wordt de performance van een selectie van Amerikaanse en Europese aandelen voor wat de performance betreft, de beleggingsresultaten, afgemeten tegen een combinatie van de MSCI USA en MSCI Europe. De opname in de S&P500-index leidt tot veel aankopen van de indextrackers die op de S&P500 zijn gebaseerd. Veel beleggers anticiperen daar al op, hetgeen de koer van Tesla nog verder omhoog stuwt.

Bron: Bloomberg

De koersdoelen en aanbevelingen van analisten

Bron: Bloomberg

 

De ontwikkeling van de winst per aandeel bij Tesla

Bron: Bloomberg

 

De ontwikkeling van de omzet van Tesla

Bron: Bloomberg

 

De totale marktwaarde van Tesla is inmiddels bijna groter dan die van de andere
autoproducenten bij elkaar.

 

De koersontwikkeling van Tesla kan komend jaar wel eens tegenvallen. De vorige grootste nieuwe opname in de S&P500-index, het fonds van Warren Buffett, Berkshire Heatheway, deed het na de opname in de index relatief voor langere tijd niet zo goed.

Bitcoin

De bitcoin behaalde de afgelopen week de hoogste koers ooit, maar Zwanenburg staat desalniettemin sceptisch tegenover beleggingen in de digitale munt en beschouwt ze meer als een speculatieobject.

Salesforce

De aanbeveling van Wim Zwanenburg betreft het aandeel Salesforce (ticker: CRM). Salesforce nam onlangs het social media-platform Slack over.

 

Bron: Bloomberg

De ontwikkeling van de winst per aandeel van Salesforce

Bron: Bloomberg

Koersdoelen van analisten voor het aandeel Salesforce

Bron: Bloomberg

  • Datum: 15 december 2020

  • Bron: Het Financieele Dagblad

  • Bron: Het NRC Handelsblad

  • Bron: Beurs Talk