15 december 2020
Door: Wim Zwanenburg

Op 15 december ging BNR Nieuwsradio-presentator Thomas van Zijl in het radioprogramma ‘Zaken doen met’ in gesprek met het wekelijkse Beleggerspanel, dat deze keer bestond uit Marco Groot, voormalig Hoofd Aandelen bij Rabobank International en Wim Zwanenburg (beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger).

Zie hier de column van Marco Groot over ESG-beleggen (‘groen beleggen’) waar naar verwezen werd.

Recente transactie: de aankoop van Coloplast

Coloplast is met medische hulpmiddelen actief op het gebied van stomazorg (40% van de omzet), continentiezorg (35%), urologische zorg (10%) en wond- en huidverzorging (15%). In het in september afgesloten boekjaar 2019/2020 realiseerde Coloplast een omzet van 2,5 miljard euro. Het bedrijf werd opgericht in 1957 in Denemarken en het is sinds 1983 genoteerd aan de beurs in Kopenhagen. Een wereldwijd vergrijzende bevolking, de toename van chronische ziekten en vroegere opsporing van kanker leiden tot omzetgroei bij Coloplast. Een reeks overnames in de jaren 1990 en 2000 maakten van het Deense bedrijf een multinational met activiteiten in Europese markten, andere ontwikkelde markten en opkomende markten. De belangrijkste productiefaciliteiten van het bedrijf bevinden zich in Hongarije en China, terwijl R&D in Denemarken bleef. Coloplast heeft inmiddels meer dan 12.500 werknemers in dienst. Patiënten zijn afhankelijk van de producten, wisselen niet snel van merk en blijven jarenlang klant. De nauwe klantenrelaties vertalen zich in een hoge mate van tevredenheid en een solide commerciële uitvoering of distributie. Coloplast faciliteert zijn patiënten met een digitale gemeenschap Coloplast Care waarin meer dan 500.000 mensen zijn ingeschreven. In zijn distributiestrategie biedt het bedrijf iets andere producten voor elk van zijn distributiekanalen (ziekenhuizen, direct-to-consumer) die het bedrijf in staat stellen een andere prijsstrategie toe te passen. De relatief hoge bedrijfsmarge en winst van Coloplast worden gedeeltelijk gebruikt om investeringen in onderzoek en ontwikkeling te financieren die boven het niveau van zijn directe concurrenten liggen. Coloplast streeft de komende jaren naar een jaarlijkse organische omzetgroei van 7-9 procent en een winst vóór rente en belastingen (EBIT) -marge van meer dan 30 procent. Het bedrijf zet de komende jaren actief in op uitbreiding van het marktaandeel in de VS en China, waar het de komende vijf jaar een omzetgroei met dubbele cijfers verwacht. Bovendien versnelde het bedrijf de uitbreiding van zijn kleinere onderneming Interventionele Urologie.

Koersdoelen en aanbevelingen van analisten op Coloplast

Bron: Bloomberg

Als je kijkt naar het gemiddelde koersdoel van analisten dan lijkt het aandeel niet zo’n goed rendementsperspectief te hebben, maar wij hebben in dit geval vertrouwen in de analisten met de hogere koersdoelen van rond de DK 1100,- en dan ligt het verwachte rendement boven de 20%. Zie hier een link naar een pagina uit een rapport van een FDA Consultancy, een researchpartner van Stroeve Lemberger, en hier het commentaar op de meest recente kwartaalresultaten van Coloplast. Zie de investor pagina op de website van Coloplast.

Het rendement voor beleggers in Coloplast over de afgelopen 5 jaar

Bron: Bloomberg

Is Coloplast een onderneming, een aandeel dat voldoet aan duurzaamheidscriteria (ESG)?

Bron: Bloomberg

Zie hier een gedetailleerd rapport van FDA Consultancy over de duurzaamheidskenmerken van Coloplast.

Na de toelichting op recente transacties werden er een aantal onderwerpen besproken in Beleggerspanel: 1) De lockdownmaatregelen. hoe reageert de beleggers en wat doet de ECB met deze maatregelen? 2. Elektrisch rijden: is de euforie rondom Tesla, Fastned en aankomende beursgang van EVBox terecht?

De impact van lockdowns

Hoe reageren de beleggers op de nieuwe lockdownmaatregelen? En wat doet de ECB met deze maatregelen?

Inmiddels wordt, na een relatief sterk economisch herstel in het derde kwartaal van 2020, een verder herstel bedreigd door de heropleving van coronabesmettingen in de afgelopen maanden en de nieuwe aangekondigde strenge lockdownmaatregelen in diverse landen in de eurozone en nu ook Duitsland en Nederland. Deze zullen waarschijnlijk een hernieuwd neerwaarts effect zal hebben op de bestedingen in de vierde en eerste kwartier. Dit vereist naast de voortzetting van een expansief begrotingsbeleid ook een verdere accommoderende monetaire koers. Tijdens de decembervergadering van het beleidsbepalende orgaan van de ECB werd besloten om het pandemie-noodopkoopprogramma op te voeren (PEPP) met 500 miljard euro tot 1850 miljard euro, terwijl ook de duur van de aankopen wordt verlengd tot ten minste eind maart 2022. Het sterk expansieve begrotingsbeleid van verschillende nationale overheden leidt tot een aanzienlijke toename van de uitgiftes van staatsobligaties, vooral bij een relatief lange looptijd. Het aankoopprogramma van de ECB zal de lange rente laag houden. Beleggers zoeken naar alternatieven vanwege de lage rente. DNB blijft optimistisch over de veerkracht van de economie.

Winsttaxaties worden nu al wereldwijd geruime tijd naar boven toe bijgesteld

En ook in Europa hebben opwaartse bijstelling nu een positieve impact op de beurzen

Bijv. Apple verwacht dat de verkopen van de iPhone12 sterk zullen toenemen en het plaatste extra orders bij toeleveranciers.

De opwaartse bijstellingen van winsttaxaties zijn een wereldwijd fenomeen.

*** (up rev – down revisions)/total companies

Tesla in de S&P500-index

Tesla wordt op 21 december opgenomen in de S&P500-index, een brede indexgraadmeter van Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen. Tesla was al wel eerder opgenomen in de MSCI USA. Bij Stroeve Lemberger wordt de performance van een selectie van Amerikaanse en Europese aandelen voor wat de performance betreft, de beleggingsresultaten, afgemeten tegen een combinatie van de MSCI USA en MSCI Europe.
De opname in de S&P500-index leidt tot veel aankopen van de indextrackers die op de S&P500 zijn gebaseerd. Veel beleggers anticiperen daar al op, hetgeen de koer van Tesla nog verder omhoog stuwt.

Bron: Bloomberg

De koersdoelen en aanbevelingen van analisten

Bron: Bloomberg

De ontwikkeling van de winst per aandeel bij Tesla

Bron: Bloomberg

De ontwikkeling van de omzet van Tesla

Bron: Bloomberg

De totale marktwaarde van Tesla is inmiddels bijna groter dan die van de andere
autoproducenten bij elkaar.

De koersontwikkeling van Tesla kan komend jaar wel eens tegenvallen. De vorige grootste nieuwe opname in de S&P500-index, het fonds van Warren Buffett, Berkshire Heatheway, deed het na de opname in de index relatief voor langere tijd niet zo goed.

Enkele pagina’s uit Bloomberg over Fastned

  • Datum: 15 december 2020