8 december 2020
Door: Wim Zwanenburg

Op 8 december ging BNR Nieuwsradio-presentator Thomas van Zijl in het radioprogramma “Zaken doen met” in gesprek met het wekelijkse Beleggerspanel, dat deze keer bestond uit Koen Bender (vermogensbeheerder bij Mercurius Vermogensbeheer) en Wim Zwanenburg (beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger).

Na de toelichting op recente transacties werden er 3 onderwerpen besproken in Beleggerspanel: 1) de mogelijke hervatting van dividendbetalingen door de banken in de eurozone, 2) nieuwe wetgeving in de VS die Chinese bedrijven van de Amerikaanse beurzen zou kunnen weren en 3) het opzetten van een centraal Europees transactiesysteem voor de beurshandel.

Het Degroof Petercam NewGems Sustainable Fund

Allereerst kwam de toelichting op de meest recente transactie aan de orde. Bij Stroeve Lemberger was dat voor de ‘duurzame’ variant van de referentieportefeuilles het fonds
Degroof Petercam NewGems Sustainable Equity Fund. Het fonds heeft 5 sterren van Morningstar en ook 4 Globes van duurzaamheidsbeoordelaar Sustainalytics. Zie hier een pagina van het duurzaamheidsrapport dat werd gebruikt door Stroeve Lemberger bij de beoordeling. Zie hier de link naar de website van het fonds. En hier nadere informatie over Degroof Petercam dat onlangs nog een positieve beoordeling kreeg als een van de top duurzaamheidsfondsmanagers. In oktober publiceerde Morningstar een rangschikking van best presterende fondsen in de categorie aandelen wereldwijd large-cap-fondsen waarbij dit beleggingsfonds ook goed uit de bus kwam. In november organiseerde de fondsmanagers van Degroof Petercam NewGems Sustainable een webinar met een fondspresentatie, waarbij ook werd ingegaan op het element van eSports en games-tournooien.

Banken en dividenden

Banken mogen vanaf januari waarschijnlijk van de Europese Centrale Bank weer dividend uitkeren. Is dat verstandig of niet?

Banken in de eurozone mogen vanaf volgend jaar weer dividend uitkeren als ze de toezichthouders ervan overtuigen dat hun balansen sterk genoeg zijn om de economische en financiële gevolgen van de coronaviruspandemie te overleven

De ECB beval in maart 2020 bij het uitbreken van de coronacrisis de banken in de eurozone om alle dividenden en het terugkopen van eigen aandelen stop te zetten om zo meer dan € 30 miljard aan kapitaal te sparen. Sindsdien heeft de sector hard gelobbyd om het voor de sterkere banken begin volgend jaar weer mogelijk te maken de kapitaaluitkeringen te hervatten.

Yves Mersch, vicevoorzitter van de Supervisory Board van de ECB, sprak onlangs met de Financial Times. In een interview uitte hij zijn bezorgdheid over een mogelijk herstel van de dividendbetalingen door de banken die zouden profiteren van een versoepeling van de kapitaalvereisten door de ECB. Anderzijds zou het moeilijk zijn om een dividendverbod na het einde van dit jaar nog te handhaven. Hij noemde de juridische onzekerheid over de afdwingbaarheid ervan en de verwachting dat andere landen, zoals het VK, banken zullen toestaan de uitbetalingen opnieuw te starten. Zwitserland heeft de banken al toegestaan om dividendbetalingen te hervatten.

UBS, de Zwitserse bank die al wel toestemming heeft gekregen om dividenden te betalen, heeft het op de beurs veel beter gedaan dan veel andere banken.

De koers van de Zwitserse bank UBS, afgezet tegen andere banken en de Europese index

Bron: Bloomberg

Mersch gaf aan dat de banken volgend jaar de dividenden van geval tot geval zouden kunnen hervatten. “Het zou allemaal afhangen van het conservatisme van interne modellen bij de banken, van conservatisme bij het treffen van voorziening voor slechte kredieten en faillissementen van debiteuren en van een goed beeld van het kapitaaltraject van de bank”. Mersch waarschuwde dat sommige banken bij het modelleren “zeer rooskleurige scenario’s” gebruikten.

Zwanenburg wees er ook op dat banken zoals BNP Paribas en de Belgische KBC Group wellicht al wel voldoende sterk zijn om dividendbetalingen te kunnen hervatten. “Zij beschikken over voldoende buffers en voldoende hoge kapitaalratio’s. Anders dan in 2008 en 2009 zijn de banken nu niet de oorzaak van de crisis”. Dat zou dan ook moeten blijken uit de stresstesten van de EBA, de European Banking Authority en de ECB. De golf van faillissementen als gevolg van de coronacrisis valt tot nu toe mee, maar deze zou in 2021 wel eens aanmerkelijk hoger kunnen uitvallen. “Onder bepaalde voorwaarden ben ik er dus wel voor dat banken in de eurozone hun dividendbetalingen kunnen hervatten. Als belegger meen ik wel dat er in de financiële sector betere vooruitzichten zijn voor de fintechs, partijen zoals Adyen, dan voor de banken”.

Chinese aandelen op de Amerikaanse beurs

Chinese aandelen met een notering op de Amerikaanse beurzen kunnen getroffen worden door een verbod op handel door nieuwe Amerikaanse wetgeving. Daarbij gaat het om bedrijven zoals Alibaba Group en Baidu met een notering op de New York Stock Exchange of op de NASDAQ. Deze bedrijven zouden controle door Amerikaanse accountants en toezichthouders moeten toestaat en de Chinese autoriteiten zijn daar niet van gediend. Zwanenburg is van mening dat er achter de schermen verder onderhandeld wordt en dat het niet zo’n vaart zal lopen. “Wellicht is dit ook een laatste scene van het Trump-theater en gaat het straks onder president Biden anders. Maar economische conflicten tussen de VS en China zullen er ook de komende jaren nog wel zijn, want beiden streven naar hegemonie van de wereldeconomie”.

Bron: Chinalastnight.com en Kraneshares

Moet er een centraal transactiesysteem in Europa komen voor de beurshandel?

In een rapport van Market Structure Partners, in opdracht van Europese Commissie wordt gepleit voor een centraal systeem voor een centraal systeem voor de opslag van transactiedata op de Europese effectenbeurzen. De federatie van Europese beurzen, de FESE, spreekt zich hard uit tegen dit voorstel. Eerdere initiatieven vanuit de markt, van onder andere Euronext, hebben de afgelopen jaren tot niets geleid. De FESE meent dat de variant die de Europese Commissie voorstelt te duur is en geen duidelijk nut heeft.

Welke belangen zijn hier in het geding? Waarom is er een strijd tussen de verschillende Europese effectenbeurzen? Euronext, de Deutsche Börse, de London Stock Exchange zijn allemaal zelf commerciële beursgenoteerde bedrijven die handelen in data.

Zwanenburg: “Beurzen zijn tegenwoordig steeds vaker dataplatforms en dat is een eigen economie. Maar het gaat hier ook om de transparantie en goed toezicht, het handhaven van een centrale markt. Beleggers moeten verzekerd zijn van een goede, efficiënte en goedkope uitvoering van hun orders”. Veel handel in Europa loopt via zogenoemde dark pools, markten waarvan de transacties onzichtbaar blijven voor de buitenwereld. Als alle Europese handelsgegevens op deze manier inzichtelijk worden, is dat goed voor de ontwikkeling van de Europese kapitaalmarkt, zo stelt bijvoorbeeld ook de Europese beurstoezichthouder Esma”.

De beurzen vinden dat hun winstmarges minder afhankelijk moeten worden van handelsvolumes op de beurs. Dit moet gebeuren door nog meer te investeren in onder meer de levering van bewerkte marktdata, data-analyses en kunstmatige intelligentie aan klanten.
Deutsche Börse kocht databedrijf Axioma voor €850 miljoen en gaat met deze nieuwe dochter software verkopen voor portefeuillebeheer en risicomanagement. Het Britse LSE deed eerder dit jaar een bod van €27 miljard op databedrijf Refinitiv, bekend van de Reuters-terminals. Deze overnames en investeringen moeten wel terugverdiend worden. In het debat tussen de beurzen en hun klanten is een grote rol weggelegd voor de Europese Mifid II-Richtlijn. Volgens deze Europese financiële regelgeving zijn professionele beleggers verplicht om hun klanten de best mogelijke transactieprijs aan te bieden. Hierdoor zijn ze bijna wel verplicht om klant te zijn bij de grote beurzen, die leveren immers de meeste liquiditeit.

Zie ook hoofdstuk 5 van de publicatie Trendzicht 2021 van de AFM over de concurrentie tussen beurzen en handelsplatformen binnen één Europese kapitaalmarkt. Trendzicht 2021 van de AFM kan hier worden gedownload.

De koersontwikkeling in 2020 van beursbedrijven Euronext en de London Stock Exchange

Bron: Bloomberg

  • Bron: Het Financieele Dagblad
  • Bron: Trouw

  • Bron: Financial Times
  • Datum: 8 december 2020