21 november 2020
Door: Wim Zwanenburg

Het aantal Europese bedrijven met een beursnotering daalt sterk. Tussen 2010 en 2018 zijn er binnen de Europese Unie 854 bedrijven van de beurs verdwenen, waardoor het aantal noteringen met 12% daalde, zo signaleerde onderzoeksbureau Oxera onlangs. Is het erg als er minder beursgenoteerde bedrijven overblijven? Zie hier het commentaar van beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg in de rubriek Beursexperts in (Het Financieele Dagblad van zaterdag 21 november 2020).

In het artikel wordt ingegaan op een onderzoek van consultancybedrijf (Oxera), waar het FD al eerder schreef, (Rappport Europese kapitaalmarkt blijft achter bij de rest van de wereld), zie hier een link naar het onderzoek van Oxera (Oxera study Primary and Secondary Markets in the EU Executive).

Zwanenburg heeft in een interview met een journalist van Het Financieele Dagblad nog wat meer gezegd:

We zien steeds vaker dat Europese bedrijven met een internationale omzet buiten de eurozone vaker naar Wall Street gaan voor een notering aan de NYSE of de Nasdaq. Een voorbeeld daarvan is bijv. NXP Semiconductors .

Private equity kan gemakkelijk van goedkoop geld en schuldfinanciering gebruik maken vanwege de lage rente. Zo worden ‘dure aandelen’ vervangen door goedkope schulden, wat meestal ook nog eens de winst per aandeel verhoogt. Veel voorstellen van activistische aandeelhouders houden een vorm van de-equitisation in: verlaag kosten, verkoop activa, verminder contanten, maak gebruik van de balans en geef de opbrengst terug aan aandeelhouders. Activisten zijn de soldaten van de de-equitisation-trade. Beursgenoteeerde ondernemingen moeten vanwege wetgeving en regulering aan rapportageverplichtingen voldoen. Dat is weliswaar duurder, maar vergroot wel de transparantie. Een beursnotering kan ook bijdragen aan de naamsbekendheid van een concern.

Het is in belang van de aandeelhouders – incl. deelnemers aan pensioenfondsen en andere pensioenregelingen – dat transparantie op de kapitaalmarkt in stand blijft.

  • Bron: Het Financieele Dagblad
  • Datum: 21 november 2020