13 november 2020
Door: Stroeve Lemberger

Op vrijdagavond 13 november was beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve Lemberger) tezamen met Olaf van den Heuvel (Aegon Asset Management)  te gast bij het BNR-radioprogramma Beurswatch, gepresenteerd door beursverslaggever Rob Jansen.

Beursindices per 13 november 2020

De grote nieuwsnetwerken in de VS hebben vrijwel allemaal Biden uitgeroepen als winnaar van de presidentsverkiezingen, maar president Trump houdt nog steeds vol dat er stembusfraude heeft plaatsgevonden, ondanks gebrek aan bewijs van grote onregelmatigheden. Wat
kan de president nog doen om een machtsoverdracht aan de verkozen president Biden te voorkomen?
(artikel uit Trouw, Vindt hier nu gewoon een ordinaire staatsgreep plaats?)

Wat betekent de winst van Biden en de uitkomst van de parlementsverkiezingen voor de beurs?

Een verdeeld Congres, verschillende meerderheden in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat, met een Democratische president, hebben de beste beleggingsresultaten op de aandelenbeurs opgeleverd.

Deutsche Bank Research deed een onderzoek naar de opinie van beleggers over het nieuws over het coronavaccine.

Pfizer

Het aandeel Pfizer reageerde op de beurs positief op het goede nieuws over de goede testresultaten van het vaccine tegen het coronavirus, maar het aandeel behoort dit jaar niet tot de winnaars op de aandelenbeurs, vanwege tegenvallers in andere divisies en de komende herstructureringen. Lees hier ook een artikel uit Trouw (over de mitsen en maren van het coronavaccine).

Het aandeel Pfizer: profiel

De performance van Pfizer vergeleken met de S&P 500 sinds 13 november 2015

De performance van Pfizer vergeleken met de S&P 500 in 2020

Pfizer is the largest prescription drug company, ahead of Roche, Novartis, Merck & Co, GlaxoSmithKline, and Johnson & Johnson. By the end of July 31, 2019, its consumer healthcare business became part of a joint venture with the UK-based GlaxoSmithKline. Pfizer continues to hold a 32 percent stake in the joint venture, the world’s largest consumer care company. Pfizer’s Biopharma business comprises seven broad categories: internal medicine (primary care drugs), oncology treatments, vaccines, immunology treatments, drugs against rare disease, anti-infectives and sterile injectables. Upjohn, Pfizer’s off-patent branded and generic medicines business has its headquarter in China. This business sells twenty of the company’s most iconic brands in over 100 markets. By the end of last year, Pfizer announced the intended merger of Upjohn with Mylan. Following delays related to the corona pandemic, the firm now expects a closing of the deal in the second half of the current year. Pfizer reported weak Q3 results for its off-patent products business Upjohn, for which the company expects to join forces with Mylan in the last quarter of this year. More importantly the New Pfizer, the company’s current Biopharma business, reported solid revenue growth, despite a net-negative impact from the COVID-19 pandemic at some physician-administered treatments.

De aanbevelingen van analisten m.b.t. het aandeel van Pfizer

De ‘BEACH’-stocks

De ‘BEACH’-stocks, de aandelen uit de Horeca- en Toerismesector, die tussen 19 februari en 23 maart 2020 een enorme koersval doormaakten, hebben zich de afgelopen 30 weken tot aan 9 november zeer sterk hersteld.

Het vooruitzicht op een coronavaccin en de terugkeer naar ‘normaal’, had ook zijn uitwerking op de beurs. De winnaars van de coronacrisis leken nu de verliezers. (artikel uit NRC Handelsblad, 14 november 2020). De draai in de markt naar meer cyclische waarde-aandelen (‘value’-stocks) op 9 november na het positieve nieuws van Pfizer over de goede testresultaten, was precies tegengesteld aan de beleggingsresultaten voor de verschillende sectoren van 19 februari 2020 (de piek van de markt voor de coronacrisis) tot en met 8 november.

Daarvoor hadden beleggingen in ‘waarde’-aandelen relatief slechte beleggingsresultaten opgeleverd.

Wat zit er achter het achterblijven van ‘waarde’-aandelen. Wim Zwanenburg is beducht voor het effect van het disruptie (ontwrichting) op de traditionele ‘waarde’-sectore

De bedrijfsresultaten over het derde kwartaal waren over het algemeen veel beter dan analisten hadden verwacht voor de Amerikaanse S&P 500 en de Europese Stoxx 600.

Chinese aandelen

Chinese aandelen bereiken een nieuw hoogtepunt, zowel in lokale valuta als in euro’s gemeten, ondanks het afblazen op het laatste moment van de beursgang van Ant Group.

Aandelen van westerse companies met een groot China-exposure doen het gemiddeld aanmerkelijk beter dan de MSCI Wereldindex.

Overigens zijn er tussen de verschillende Chinese effectenmarkten grote rendementsverschillen.

ABN AMRO

In het radioprogramma werd ook ingegaan op de gerapporteerde bedrijfsresultaten van ABN AMRO. Het aandeel ABN AMRO is dit jaar een van de forse achterblijvers op de beurs, maar het bankbedrijf maakte nu meer winst dan door analisten werd verwacht. ABN AMRO behoefde minder geld opzij te zetten voor voorzieningen voor slechte leningen.

Bron: Bloomberg

De macro-economische cijfers voor de Nederlandse economie en de eurozone

Unibail-Rodamco-Westfield (URW)

De koers van Unibail-Rodamco-Westfield (URW) steeg fors na de berichten van Pfizer over het coronavaccine en de stemming tegen de claimemissie.

Zie ook de volgende artikelen uit het FD.

Zie hier de berichten over SMB Offshore in het FD.

De tip van Wim Zwanenburg

De tip van Wim Zwanenburg aan het einde van het radioprogramma is ICON Plc. Dit bedrijf levert klinische contractonderzoeksdiensten aan de wereldwijde farmaceutische industrie en van medische instrumenten. Het bedrijf beheert klinische onderzoeken en biedt daarnaast gegevensbeheer, regelgevende en centrale gegevens laboratoriumdiensten. ICON heeft momenteel vestigingen in meerdere landen. Zie ook de company history en de presentaties en analyses op Seeking Alpha over Icon.
Analistenaanbevelingen , waarderingen en de groei van de winst per aandeel en de behaalde beleggingsresultaten in de afgelopen 10 jaar

  • Bron: Het Financieele Dagblad
  • Bron: Het NRC Handelsblad
  • Bron: De Trouw
  • Bron: Financial Times
  • Datum: 13 november 2020