10 november 2020
Door: Wim Zwanenburg

Presentator Thomas van Zijl ging op dinsdag 10 november in gesprek met het beleggerspanel, dat deze keer bestond uit Mary Pieterse-Bloem, lid van het ABN Amro Beleggingscomité en hoogleraar financiële markten aan de Erasmus School of Economics en Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger.

In de uitzending worden traditioneel de laatste transacties van de private bank of vermogensbeheerder toegelicht. Mary Pieterse legt een van de transacties van ABN Amro uit en spreekt o.m. over de ontwikkeling van de Amerikaanse lange rente. De Amerikaanse lange rente is nog steeds historisch laag, maar recent wat gestegen. In de eurozone is 10-jaarsrente nauwelijks gestegen en nog steeds negatief.

Bron: Bloomberg

Het beleidsbepalend comité van het stelsel van Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, voor de geldmarktpolitiek heeft aangegeven dat het verwacht dat de korte rente tot eind 2023 laag zal blijven. Fed-president Powell ontkende dat de Fed aanstuurt op negatieve rentes op de Amerikaanse kapitaalmarkt zoals de ECB in de eurozone met het opkoopbeleid van obligaties wel heeft bewerkstelligd. De Amerikaanse beleggers verwachtten op basis van de verkiezingspeilingen een ‘blauwe golf’, een meerderheid in het Amerikaanse Congres (de Senaat en het Huis van Afgevaardigden).

Bankeconomen verwachten dat in de VS de inflatie (het CPI-cijfer, het consumptieprijspeil) voorlopig laag zal blijven, maar wel wat gaat oplopen.

Bron: Bloomberg

Het recente Amerikaanse inflatiecijfer ligt nog ruim onder de 2,0%.

Bron: Bloomberg

Duurzaamheid bij Stroeve Lemberger

Wim Zwanenburg geeft aan dat bij Stroeve Lemberger ‘duurzaam beleggen’ steeds meer een thema wordt en in de belangstelling van cliënten staat. Stroeve Lemberger biedt ook een specifieke duurzame portefeuillevariant aan cliënten aan. In deze ESG-portefeuille van beleggingsfondsen en ETF’s (indexproducten) worden de fondsen gescreend op ESG-criteria, waarbij de afkorting ESG staat voor Environmental, Social en Governance. Stroeve Lemberger werkt daarvoor met de database van Sustainalytics, via Morningstar Direct, waarbij de ondernemingen uit de portefeuilles van beleggingsfondsen geheel op aspecten van duurzaamheid worden doorgelicht. Voor een ESG-analyse heeft Stroeve Lemberger ook de beschikking over ESG-analyses uit het Bloomberg-beursinformatiesysteem en van researchpartner FDA Consultancy. De beleggingsfondsen behoeve niet per sé duurzaamheid als voornaamste kenmerk te hebben, maar de selectie van deze beleggingsfondsen moet wel voldoen aan de minimale ESG-criteria. Voor de samenstelling van de duurzame beleggingsportefeuille worden niet alleen nieuw te selecteren beleggingsfondsen tegen het licht gehouden, maar ook de bestaande posities worden periodiek gescreend. Daarbij bleek onlangs dat één van de fondsen uit de ESG-beleggingsportefeuille niet langer voldeed aan de ESG-criteria, vanwege de gewijzigde selectie van dit beleggingsfonds. Hier (Morningstar Sustainable Reports) vindt u de ESG-analyse van Morningstar Sustainalytics van dit fonds. Bestaande posities moeten minimaal drie globes (wereldbollen, de rating van Sustainalytics) behalen, nieuwe geselecteerde fondsen bij voorkeur 4 of 5 globes. Naast duurzaamheidsaspecten worden ook de rendements- en risicokarakteristieken van de fondsen doorgelicht.

‘Dure’ duurzaamheidsfondsen

Dit jaar hebben groene beleggingsfondsen of ESG-fondsen het relatief goed gedaan. Als je alleen al de energiesector met veel ondernemingen die handelen in fossiele grondstoffen had gemeden, deed je portefeuille het al gauw beter dan de benchmark, de marktindex. De waardering van veel aandelen uit ESG-portefeuilles is zo hoog opgelopen dat Goldman Sachs in researchrapporten al vergelijkingen treft met de Nifty Fifty en deze aandelen aanduidt als de ESG-Nifty Fifty. Zie hier een ander rapport van Goldman Sachs over ‘duurzaam beleggen’, Sustainable ESG Investing, Turning Promises Into Performance. Het vinden van een opvolger van het fonds dat gediskwalificeerd werd is niet zo gemakkelijk als je ook de rendementsperspectieven in het oog wilt houden.

Het vaccine tegen het coronavirus

Uiteraard werd in de uitzending stil gestaan bij het vaccine tegen het coronavirus waar Pfizer maandag 9 november mededelingen over deed. Dit bericht werd door de effectenbeurzen met gejuich ontvangen. Tezamen met het nieuws dat Joe Biden volgens de voorlopige uitslag tot de nieuwe president van de VS werd verkozen en er geen duidelijke meerderheid kwam voor Democraten of Republikeinen in het Amerikaanse Congres leidde dit tot forse koersstijgingen van aandelen op de internationale effectenbeurzen waarbij vooral de achtergebleven waarde-aandelen goed presteerden en de lang favoriet geachte ‘stay at home’-aandelen en technologiefondsen even uit de gratie raakten. Zwanenburg ziet toch risico’s in beleggingen in ‘value’-aandelen vanwege het disruptie-effect in dit technologietijdperk.

De afgelaste beursgang van Ant Group

Ook werd in BNR Beleggerpanel gesproken over de op het allerlaatste moment afgelaste beursgang van Ant Group.

Bron: Financial Times, 4 November 2020

Zie hieronder ook de toelichting van Bloomberg Intelligence op de bedrijfsactiviteiten van Ant Group.

Bron: Bloomberg Intelligence.

Zie hier (NRC Handelsblad op 5 november) enkele artikelen uit NRC Handelsblad over Jack Ma en de afgelast IPO van Ant Group en een artikel uit Het Financieele Dagblad (FD over de afgelaste IPO van Ant Group).

  • Bron: Het Financieele Dagblad
  • Bron: Het NRC Handelsblad
  • Bron: Financial Times
  • Datum: 10 november 2020