27 oktober 2020
Door: Wim Zwanenburg

Op dinsdag 27 oktober was beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg te gast in het programma Beleggerspanel van BNR Nieuwsradio. De beursgang van het Chinese Ant Group levert naar verwachting meer dan 29 miljard euro op en daarmee is het de grootste beursgang ooit. En: het gaat goed met winkelbeleggers, maar hoe lang nog? Dat en meer in het Beleggerspanel.

De hogere bonus in het buitenland lokt talent weg

De hogere bonus in het buitenland lokt talent weg bij Nederlandse vermogensbeheerders. Zwanenburg stelt dat voor de cliënten van Stroeve Lemberger de vestigingsplaats van beheerders van beleggingsfondsen en -producten van minder belang is. “Wij kijken over de grenzen heen, internationaal, en zoeken altijd naar consistente outperformance, naar fondsen die het structureel beter doen dan de van toepassing zijnde marktindex, waarbij we overigens zeker ook naar de totale kosten van het product kijken. Het is al wel een langdurige trend dat pensioenfondsen hun vermogensbeheer uitbesteden naar buitenlandse partijen in de Londense City of in de VS. Met ons kantoor in Nederland hebben wij contact met marktpartijen wereldwijd”.
Zie hier de link: Hogere bonus lokt talent weg bij vermogensbeheerders.

De laatste beleggingstransactie bij Stroeve Lemberger

Bij Stroeve Lemberger besteden we de laatste jaren steeds meer aandacht aan thema-beleggen, met fondsen die zich richten op specifieke langeretermijntrends. Thema’s die een rol spelen in onze portefeuille zijn bijvoorbeeld: Cyber Security, Cloud computing, Chinese Internet-aandelen en Digital Health.

Thema’s die in ons vizier zijn:

Een nieuw thema waar we recentelijk onderzoek naar hebben gedaan is Digital Learning

In Het Financieele Dagblad van 26 oktober stond ook een artikel (onderwijs kan niet meer ed tech heen) over het (nog niet beursgenoteerde) Coursera, een wereldwijde aanbieder van online-onderwijsmateriaal voor universiteiten en hogescholen. Dat is een miljardenmarkt. Er is een ETF in UCITS-vorm van relatief nieuwe aanbieder, Rize ETF’s, die hier een themafonds van aan biedt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het beleggingsfonds op dit moment echter nog een te gering belegd vermogen heeft om te voldoen aan de selectiecriteria van Stroeve Lemberger, maar ‘eduation tech and digital leaning’ is wel een bestendige langetermijntrend is die door de coronacrisis een extra impuls krijgt. Bij Stroeve Lemberger vinden we dit wel een trend die we willen gaan volgen. Meer uitgebreide documentatie vindt u hier (Rize Education Tech and Digital Learning UCITS ETF). Het tickersymbol van de ETF dat op de beurs in Londen genoteerd staat is: LERN. Voorbeelden van ondernemingen waar deze ETF in is belegd zijn Chegg (CHGG) en K12 (LRN). Beide ondernemingen rapporteerden op 26 oktober beter dan verwachte bedrijfsresultaten.

De ontwikkeling van de winst per aandeel van Chegg

De ontwikkeling van de winst per aandeel van Chegg

Bron: Bloomberg

De ontwikkeling van de winst per aandeel van K12 Inc.

Bron: Bloomberg

De Financial Times over de IPO van de Ant Group

Bron: Financial Times, 27 October 2020

Alipay (onderdeel nu van de Ant Group, de spin off van Alibaba) en Tencent vormen een duopoly op de Chinese digitale betalingsverkeermarkt.

Bron: Kraneshares

Hier (Kraneshares China Internet report PDF) treft u de nieuwste editie aan van het Kraneshares China Internet report waarin de aanstaande IPO van ANT Group centraal staat. Op pagina 16 van deze publicatie meer te lezen over de zgn. ‘fast track’ option en hoe deze IPO daardoor kort na notering in de benchmark index en daarmee in de KraneShares CSI China Internet UCITS ETF (KWEB) opgenomen kan worden.
Het aanbod van nieuwe diensten door Tencent heeft zich snel ontwikkeld en laat de potentie van Chinese internet-aandelen zien.

Het aanbod van nieuwe diensten door Tencent heeft zich snel ontwikkeld en laat de potentie van Chinese internet-aandelen zien.

Bron: Kraneshares

Zie hier (Alipay is handig voor Chinezen en de overheid) een artikel uit NRC Handelsblad over de beursintroductie van Ant Group.
Tot slot werd in de uitzending van BNR Beleggerspanel gesproken over beleggen in vastgoed en de uitgifte van claimemissies. Zie hier (weerstanden tegen claimemissies van Fugro en Unibail) het artikel in het FD over de weerstanden van beleggers tegen de claimemissies van Fugro en Unibail.

  • Bron: Het Financieele Dagblad
  • Bron: Het NRC Handelsblad
  • Bron: Financial Times
  • Datum: 27 oktober 2020