25 augustus 2020
Door: Stroeve Lemberger

Vooral door wat tegenvallende economische berichten en het uitblijven van extra steun voor de Amerikaanse economie zakte de AEX vrijdag naar het laagste niveau van augustus. Volgens beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger is er echter geen reden tot ongerustheid. „Tenzij het sentiment rond het coronavirus sterk verslechtert, verwacht ik geen verkoopgolf.”

Met het grotendeels aflopen van het bedrijfscijferseizoen kregen beleggers afgelopen week weer meer oog voor het economische nieuws. En dat viel over het algemeen niet mee. Zo liepen de wekelijkse WW-aanvragen in de VS onverwacht op tot weer ruim boven 1 miljoen, terwijl in Europa de inkoopmanagersindices van de industrie en vooral de dienstensector tegenvielen. Voor de VS overtroffen deze vertrouwensindicatoren echter wel de verwachtingen.

Zwanenburg ziet ook geen reden tot zorg. „Het V-vormig herstel is nog altijd intact. Wel zien we nu een afzwakking, mede door de opleving van het coronavirus. Ik ben echter niet bang voor een nieuwe totale lockdown, alleen al omdat politici steeds benadrukken hier niets voor te voelen. Bovendien kunnen ziekenhuizen besmettingen nu beter behandelen dan enkele maanden geleden.”

Geen steun

De woensdag vrijgegeven notulen van de laatste Fed-vergadering vormden een domper, omdat hieruit blijkt dat de Amerikaanse centrale bank voorlopig niet met extra steunmaatregelen komt. „Persoonlijk had ik hier ook niet op gerekend, omdat de Fed al heel veel heeft gedaan. En voorzitter Powell liet in het verleden weten niet tot negatieve rentes over te willen gaan”, meldt Zwanenburg.

Een nieuw steunpakket vanuit de Amerikaanse overheid is er ook nog altijd niet. „De Democraten en Republikeinen hadden voor het zomerreces tot overeenstemming moeten komen. Nu ligt er een door Trump ondertekend decreet, waarin $400 per week aan werklozen wordt toegezegd. Maar de Democraten zijn het hier niet mee eens en focussen zich nu op de conventie”, aldus Zwanenburg.

Terwijl de AEX afgelopen week bijna 2% prijs gaf, hield de Amerikaanse S&P-500 zich ruimschoots staande en steeg de Nasdaq-index zelfs naar een record. Zwanenburg: „Dit is vooral te danken aan de aanhoudend sterke ontwikkeling van de grote Amerikaanse technologiebedrijven. Overigens deden Chinese bedrijven het de afgelopen week nog veel beter.”

De beleggingsstrateeg denkt dat de beurzen de komende week geen grote schommelingen zullen laten zien. „Veel hangt af van het sentiment rond het coronavirus, maar ik verwacht geen sell-off. Wat de publicaties van volgende week betreft, kijk ik met name uit naar de diverse vertrouwenscijfers, zoals de Duitse Ifo-index.”

Commentaar van Wim Zwanenburg

“Ja de waarderingen zijn nu met de nieuwe beursrecords voor de S&P 500 hoog, maar die worden vooral opgestuwd door de goede resultaten van de Top 5/Techreuzen van de Nasdaq. Die kwamen met sterke bedrijfsresultaten. Ook in de macro-economische statistieken zie ik verschillende V-curves al is de rechterpoot van de V nog niet afgemaakt. Tot nu toe kunnen we wel degelijk spreken van een V-vormig herstel. Of dit doorzet, de komende weken en maanden, is ook sterk afhankelijk van de coronavirusstatistieken en hoe die het consumenten- en ondernemersgedrag beïnvloeden”

  • Door: JOHAN WIERING

  • Datum: 22 augustus 2020