4 augustus 2020
Door: Wim Zwanenburg

Op dinsdag 4 augustus was beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg te gast in het programma Beleggerspanel van BNR Nieuwsradio. Door de Big Tech-hoorzitting kregen Amazon, Facebook, Alphabet en Apple er gezamenlijk 200 miljard dollar bij. En gaat Microsoft aan de haal met de Amerikaanse activiteiten van TikTok? Dat en meer werd besproken in het beleggerspanel.

De laatste 2 transacties bij Stroeve Lemberger:

Inzake KraneShares:

Chinese A-aandelen zijn sterk ondervertegenwoordigd in wereldwijde indexen. Terwijl de Verenigde Staten een gewicht van bijna 58% in de MSCI All Country World Index hebben, weegt China daar nog geen 5% in. MSCI past het totale gewicht van China stapsgewijs aan in hun Global Standaardindexen. Na voltooiing wordt voorspeld dat China A-aandelen bijna 20% zullen uitmaken de MSCI Emerging Market (EM) Index. De verhandelbaarheid van Chinese A-aandelen zal verder toenemen. Deze wordt bovendien ondersteund door verbeterende groeivooruitzichten.

De meest recente quarterly factsheets, presentaties en Nederlandse KIID documenten van de KraneShares CSI China Internet UCITS ETF (KWEB) en de KraneShares MSCI China A Share UCITS ETF (KBA) zijn te vinden op de UCITS website www.kraneshares.eu en hieronder vindt u de verschillende links voor de specifieke documenten:

Over Momentum-beleggen

Zie hier de links naar de iShares MSCI World Momentum ETF’s (aandelen die profiteren van gunstige trends):

Naar de fundpagina:
iShares Edge MSCI World Momentum Factor UCITS ETF
Naar de Factsheet

‘Momentum’ is een van de factoren die beleggers gebruiken voor de selectie van aandelen. De gedachte achter momentum-beleggen is dat aandelen die op korte termijn, denk aan een periode van zes maanden tot een jaar, sterk hebben gepresteerd, in de daaropvolgende korte periodes ook vaak een goede performance laten zien. Ook diverse academische studies hebben aangetoond dat het beleggen in aandelen met momentum zelfs op de langere termijn tot outperformance kan leiden. Zie hier een studie van MSCI, en artikel op Investopedia.com over Momentum-investing en van S&P Global Market Intelligence.

In de uitzending werd onder meer gesproken over ‘sterke merken’ en de impact op technologie:

Tech World's Tech Giants, Ranked by Brand Value

Waarom Microsoft TikTok zou willen kopen leest u hier.

Over de stand van de economie

Het cijfer over de krimp van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal was dramatisch slecht, maar viel relatief nog mee, een krimp van 32,9%, kwartaal-over-kwartaal, waar een krimp van 34,5% werd verwacht. Jaar-over-jaar gemeten betekent dat een krimp van 9,5%:

Ondertussen vallen steeds meer cijfers toch wel mee, omdat ze beter zijn dan de sombere verwachtingen. Zo duiden ook de cijfers van de inkoopmanagers van de Amerikaanse industrie ook weer op expansie (want ze zijn hoger dan de drempel van 50) en ook die waren beter dan verwacht.

Over het V-vormig-herstel van de economie:

Bron: Bloomberg

Een ook de cijfers van de inkoopmanagers voor de dienstensector waren beter dan verwacht:

Bron: Bloomberg

En je ziet meer V’s, zelfs in Europa zoals o.a. in het GfK Consumenten Vertrouwen:

Bron: Bloomberg

Of de Duitse IFO-index die het vertrouwen van Duitse ondernemers weergeeft:

Bron: Bloomberg

Ook de Europese inkoopmanagers voor de industrie laat in de verschillende landen een herstel zien na de lockdowns:

Bron: Bloomberg

Meevallende kwartaal cijfers

Ook de kwartaalcijfers van bedrijven zijn (tot en met begin augustus) beter dan de ramingen van analisten, zowel voor de Amerikaanse S&P 500 als voor de Europese Stoxx 600:

Dit uit zich in beleggingsresultaten op de Amerikaanse aandelenmarkt, waarbij echter vooral de dominantie van de Big 5 Technologiereuzen (Apple, Amazon.com, Microsoft, Facebook en Alphabet/Google) opvalt:

Demografie en opkomende landen

In de uitzending werd gesproken over het thema ‘Demografie’, waarbij ook werd gekeken naar Afrika n.a.v. een artikel op de site van RTLZ

Het gaat dan om beleggen in de zogenaamde ‘Frontier Markets’, zie hier een link naar de MSCI Frontier Markets Index.

Zie hier de complete indeling van MSCI internationale indices, in MSCI Developed Markets, MSCI All Countries, MSCI Emerging Markets en Frontier Markets. China wordt door MSCI nog steeds als een Emerging Market geclassificeerd.

 

Zwanenburg heeft meer vertrouwen in de toekomst van Azië (incl. China) en rekent op betere rendementen voor deze regio dan op beleggingen in Afrika en andere ‘frontier markets’.

Zie hier de beleggingsresultaten over de afgelopen 5 jaar van de MSCI Frontier Markets, vergeleken met MSCI World, MSCI Emerging Markets, MSCI Asia Pacific (ex-Japan), MSCI Africa en MSCI South Africa.

Bron: Bloomberg