10 juli 2020
Door: Redactie

Volgende week komen de eerste bedrijven met hun resultaten over het tweede kwartaal, dat volledig in het teken stond van het coronavirus. Dat ze in veel sectoren slecht zullen zijn, staat wel vast. Maar waar moeten we op letten bij de komende cijferpresentaties? En waar kunnen we positief verrast worden?

“Waar je op hoopt, is dat er wel een goede toelichting komt op de kwartaal- en halfjaarresultaten.”

Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg Stroeve Lemberger:

‘Dit wordt het meest dramatische kwartaalresultatenseizoen ooit. Er zijn natuurlijk al heel wat forse neerwaartse aanpassingen van taxaties door analisten geweest. Maar die taxaties lijken nu wel gestabiliseerd. De sectoren die het hardst getroffen zijn: olie, horeca, toerisme en reisverkeer. Maar er zijn ook sectoren waarvoor de taxaties naar boven zijn bijgesteld, zoals: digitalisering, software, infrastructuur, thuiswerken, digitale entertainment, e-commerce en huishoudelijke producten.’

‘Waar je op hoopt, is dat er wel een goede toelichting komt op de kwartaal- en halfjaarresultaten. Dat een onderneming laat zien waar de kritische factoren zitten, wat het management eraan doet om de tegenslagen op te vangen. Omdat aan de ene kant de winstverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld en aan de andere kant bedrijven scherp op de kosten hebben gelet, is er ruimte voor positieve verrassingen.’

Willem Burgers, fondsbeheerder bij Add Value Fund:

‘Volgende week trapt ASML af met de cijfers over het tweede kwartaal 2020. Deze zullen naar verwachting goed zijn. De beurskoers is daar ook op vooruitgelopen: in anderhalve maand 20% koerswinst. Het is een misverstand dat alle cijfers slecht zullen zijn. Daarbij komt dat de meeste bedrijven al covid-19 tradingupdates hebben gegeven, zodat echte tegenvallers inmiddels wel in de koersen zijn verwerkt. Bedrijven die onder moeilijke marktomstandigheden onvoldoende rendement kunnen realiseren, zitten niet in onze portefeuille. Er blijft dan een kleine selectie over.’

‘Je moet letten op ondernemingen die wat onder de radar opereren, maar jaar in jaar uit solide resultaten overleggen. Dat zal dit jaar door covid-19 wat minder kunnen zijn, maar deze groep heeft voldoende veerkracht om bij een komend economisch herstel weer bij de top aansluiting te vinden. Goed beleggen blijft werken vanuit de basis.’

Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij Kempen Capital Management:

‘De grote vraag is: willen bedrijven wel iets zeggen? Ze zullen heel terughoudend zijn met uitspraken over de toekomst en dat is begrijpelijk. Vooral in de Verenigde Staten, waar de ontwikkelingen rond het virus minder goed zijn dan hier. Daar is de onzekerheid nog groter. Die terughoudendheid is geen verrassing, daar gaan we vanuit. Maar de economische cijfers die de laatste tijd in de VS worden gepresenteerd zijn heel sterk. De index van inkoopmanagers, verkopen door de detailhandel en werkgelegenheid: allemaal waren ze beter dan verwacht. Leg dit naast alle neerwaartse herzieningen van de verwachte bedrijfswinsten en we zouden best positief verrast kunnen worden.’

‘Veel bedrijven geven gewoonlijk bij hun halfjaarcijfers aan welke investeringen ze in de rest van het jaar gaan doen. De kans dat ze dat nu weer doen, is kleiner. Maar het is wel goed om op te letten. Welke bedrijven geven wél een investeringsagenda? Daar kun je iets uit opmaken.’

Ter aanvulling:

De verwachtingen van de winsten in het tweede kwartaal voor de Amerikaanse S&P 500- en de Europese Stoxx 600-bedrijven (klik op de afbeelding voor een vergroting).

Verwachtingen winsten tweede kwartaal voor Amerikaanse S&P 500- en Europese Stoxx 600-bedrijven