10 juli 2020
Door: Wim Zwanenburg

De cijfers over het tweede kwartaal zullen niet best zijn. En de zenuwen op de beurs over de coronapandemie waar maar geen eind aan lijkt te komen, zijn terecht. Maar there is no alternative, en dus stijgen de beurzen verder.

Dat zeggen Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office en Wim Zwanenburg, beursstrateeg bij Stroeve Lemberger, in BNR Beurswatch. Ook de techaandelen zijn voorlopig nog niet op hun hoogtepunt, denken zij; “Warren Buffett is zijn touch al een tijdje kwijt.”

Aan het einde van deze uitzending van Beurswatch tipte Wim Zwanenburg een belegging in de KraneShares MSCI China A-shares UCITS ETF (zie elders op deze pagina).

Verwachtingen voor de rapportage van bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal van 2020

 

Wat gaat het komende cijferseizoen ons vertellen?
Volgende week komen de eerste bedrijven met hun resultaten over het tweede kwartaal, dat volledig in het teken stond van het coronavirus. Dat ze in veel sectoren slecht zullen zijn, staat wel vast. Maar waar moeten we op letten bij de komende cijferpresentaties? En waar kunnen we positief verrast worden?

 

Wim Zwanenburg, beleggingsstrateeg Stroeve Lemberger:
‘Dit wordt het meest dramatische kwartaal-resultaten-seizoen ooit. Er zijn natuurlijk al heel wat forse neerwaartse aanpassingen van taxaties door analisten geweest. Maar die taxaties lijken nu wel gestabiliseerd. De sectoren die het hardst getroffen zijn: olie, horeca, toerisme en reisverkeer. Maar er zijn ook sectoren waarvoor de taxaties naar boven zijn bijgesteld, zoals: digitalisering, software, infrastructuur, thuiswerken, digitale entertainment, e-commerce en huishoudelijke producten. Waar je op hoopt, is dat er wel een goede toelichting komt op de kwartaal- en halfjaarresultaten. Dat een onderneming laat zien waar de kritische factoren zitten, wat het management eraan doet om de tegenslagen op te vangen. Omdat aan de ene kant de winstverwachtingen naar beneden zijn bijgesteld en aan de andere kant bedrijven scherp op de kosten hebben gelet, is er ruimte voor positieve verrassingen.’

 

Media Coverage of Pro-COVID and Anti-COVID Industries

 

Neerwaartse bijstellingen van analisten

 

Veel ondernemingen hebben hun prognoses ingetrokken, desondanks zijn er meer winstwaarschuwingen.

Number of S&P 500 companies that have withdrawn or suspended financial guidance

 

S&P 500: Q2 2020 Preannouncements

 

Equity markets: valuation, earnings, growth and revisions

 

S&P 500 YoY Growth Rates

 

STOXX 600: Y/Y Earnings and Revenue Growth Rate Estimates

 

De ontwikkeling van de gemiddelde winsttaxaties van analisten (consensus) voor de komende twaalf maanden.

 

De neerwaartse bijstellingen van winsttaxaties zijn wel min of meer gestopt, gestabiliseerd.

 

Voor Europa zijn de winsttaxaties het meeste naar beneden toe bijgesteld.

 

Voor de sector Technologie van de S&P 500 zijn de taxaties het minste naar beneden toe bijgesteld, voor de Energiesector (Olie & Gas) het meest.

 

S&P 500 Change in CY 2020 EPS (Dec 31 to May 31)

 

Verwachtingen winsten tweede kwartaal voor Amerikaanse S&P 500- en Europese Stoxx 600-bedrijven

 

EPS, valuations and flows

 

Corporate profits S&P 500

Ramingen voor ASML

 

ASML: Earnings Trends

 

ASML: Earnings Estimate Graph - Q2 of 2020

 

ASML: Earnings Estimate Graph - Current 12 months

Ramingen voor Netflix

 

Netflix: Earnings Trends

 

Netflix: Earnings Estimate Graph – Q2 of 2020

 

Netflix: Earnings Estimate Graph - Current 12 months

Warren Buffet’s Berkshire Hathaway

 

Warren Buffett heeft met Berkshire Hathaway zijn reputatie voornamelijk te danken aan de indrukwekkende performance van 1980 tot 2000. Maar sinds 2010 presteert het fonds gemiddeld minder dan de brede marktindex S&P 500:

Lange-termijn-overzicht van Berkshire Hathaway

 

De performance van Berkshire Hathaway vergeleken met de S&P 500 sinds 30 juni 2010:

De performance van Berkshire Hathaway vergeleken met de S&P 500 sinds 30 juni 2010.

KraneShares

 

Chinese A-aandelen zijn sterk ondervertegenwoordigd in wereldwijde indexen. Terwijl de Verenigde Staten een gewicht van bijna 58% in de MSCI All Country World Index hebben, weegt China daar nog geen 5% in. MSCI past het totale gewicht van China stapsgewijs aan in hun Global Standaardindexen. Na voltooiing wordt voorspeld dat China A-aandelen bijna 20% zullen uitmaken de MSCI Emerging Market (EM) Index. De verhandelbaarheid van Chinese A-aandelen zal verder toenemen. Deze wordt bovendien ondersteund door verbeterende groeivooruitzichten.

Rapportages

 

De rapportage van enkele bedrijven uit de S&P 500 die op 10 juli al gerapporteerd hadden:

De rapportage van enkele bedrijven uit de S&P 500 die op 10 juli al gerapporteerd hadden.