28 mei 2020
Door: Tom Stroeve

Duurzaam beleggen heeft de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen. De laatste drie jaar loont het ook qua rendement om duurzaam te beleggen. De MSCI World ESG Leaders index presteert 1,9% beter dan de gewone MSCI World index over de afgelopen 3 jaar. Over de afgelopen 10 jaar levert ESG (Environmental, Social and Governance,  de drie duurzaamheidscriteria) echter géén outperformance op.

 

GSIN-index

Er is vooral veel vraag naar aandelen van ondernemingen die aan duurzaamheidscriteria voldoen door institutionele beleggers. Pensioenfondsen vergroenen hun beleggingen en vermogensbeheerders voegen steeds vaker standaard ESG-criteria toe aan hun selectieproces. Het internationaal bekende fondsratingbureau Morningstar laat nadrukkelijk de sustainablitity (een ander woord voor ESG)-score zien van beleggingsfondsen, waarbij de wereldbollen het symbool vormen, analoog aan de sterren voor de bredere kwaliteitscriteria van Morningstar. Des te meer wereldbollen een fonds heeft, des te hoger de ESG-score.

De toegenomen druk bij pensioenfondsen om op basis van ESG-criteria te beleggen, heeft als gevolg dat de niet-duurzame aandelen zoals die van oliebedrijven en mijnbouwbedrijven minder in trek zijn. Dit leidt er toe dat er bij de duurzame aandelen een crowded tradeontstaat, immers deze aandelen zitten vaak zowel in de gewone index als in een ESG index wat een verklaring is voor de relatieve outperformance van ESG aandelen.

 

Sectoranalyse: Utilities

De Europese energiesector laat de laatste jaren niet tot nauwelijks groei zien, er is feitelijk sprake van verzadiging. Dit leidde tot een prijzenoorlog en consolidatie voor energiemaatschappijen zoals Engie en E.ON. In de sectorlevenscyclus zien we momenteel dat de Europese energiesector in de mature (volwassen) fase zit en dat deze sector richting de decline fase gaat. Zie daarvoor de chart van Adaptive Cycle. Door de trend van verduurzaming vindt er in deze sector echter ook renewal plaats. E.On heeft onder andere zijn fossiele energietak afgesplitst in Uniper. Ook RWE en andere grote energiemaatschappijen hebben een zero emission-doelstelling en investeren fors in onder andere windmolens, zonnepanelen en andere duurzame bronnen. RWE heeft alle fossiele vormen van energie in de ban gedaan. Deze bedrijven maken een transitie naar een meer toekomstbestendige bedrijfsvoering.

A global player with a well diversified renewables portfolio

Een aantal nutsbedrijven die in deze renewal-fase zijn gekomen, trekken door die transitie nieuwe beleggers aan. Dit zien we ook terug in de Europese utilities-index, die het dit jaar beter doet dan de MSCI Europe.

S&P 500 utilities sector

De Amerikaanse utilities-sector en de performance van AWK t.o.v. de Amerikaanse indices en branchegenoten (peers)
De Amerikaanse S&P 500 utilities-sector bestaat voor het grootste gedeelte uit (elektrische) energiemaatschappijen. Daarnaast voor een klein gedeelte uit gas- en waterbedrijven. American Water Works (AWK) is het grootste beursgenoteerde waterbedrijf van Amerika. Hoe presteert AWK t.o.v. de S&P500, de utilities-sector en t.o.v. de peers in de subsector?
Zoals in de twee grafieken hier is te zien, doet AWK het aanzienlijk beter dan de NASDAQ en de S&P 500. Year To Date (YTD) doet de NASDAQ het beter, maar verslaat AWK de S&P500. Roze is NASDAQ en groen is S&P 500 op 5-jaars basis.
Ten opzichte van de peers in de subsector, in dit geval andere lokale waterbedrijven in Amerika, presteert AWK (in het zwart) ook beter, al is hier het verschil kleiner.

 

 

Wat doet American Water Works?

2020-05-27-afb-07

 

American Water Works is het grootste beursgenoteerde waterbedrijf in de VS en het biedt water- en afvalwaterdiensten aan ongeveer 14 miljoen mensen in 46 staten en de Canadese provincie Ontario via zijn gereguleerde nutsbedrijven. Daarnaast onderhoudt AWK water- en rioleringslijnen voor huishoudens. De gereguleerde activiteiten vertegenwoordigen meer dan 85% van de omzet. In totaal exploiteert American Water Works 51.000 km pijpleiding. De infrastructuur van American Water Works omvat een netwerk van zuiveringsinstallaties, pompstations en opslagfaciliteiten.

De gereguleerde onderdelen van het bedrijf zijn actief in 1600 gemeenten, in ongeveer 15 Amerikaanse staten. De primaire bedrijfsmiddelen omvatten ongeveer 80 dammen, meer dan 80 oppervlaktewaterzuiveringsinstallaties, ongeveer 530 grondwaterzuiveringsinstallaties, ongeveer 1.100 grondwaterputten, bijna 130 afvalwaterzuiveringsinstallaties, ongeveer 1.300 behandelde wateropslagfaciliteiten en meer dan 1.400 pompstations.

American Water Works bedient commerciële klanten (winkels en bedrijven); industriële klanten (grootschalige productie en productieactiviteiten) en overheidsinstanties (overheidsgebouwen en andere openbare voorzieningen, waaronder scholen).

Het watergebruik van de meeste gereguleerde waterklanten wordt specifiek gemeten, waarmee American Water Works op basis van dit waterverbruik maandelijks aan de klanten kan factureren. De afvalwaterklanten worden gefactureerd op basis van een vaste vergoeding of op basis van hun waterverbruik.

Strategie

Acquisities vormen een belangrijk onderdeel van het businessplan van American Water Works. Vanaf 2016-2019 heeft het bedrijf ongeveer 90.000 klanten toegevoegd via acquisitie van meerdere kleine partijen. De acquisitiestrategie richt zich op nutsbedrijven in gebieden die grenzen aan de huidige afzetgebieden en op activiteiten waarmee het  aanbod van diensten aan klanten kan worden uitgebreid, met name in de behandeling van afvalwater.

Fusies en overnames

  • In 2019 nam Indiana American Water Charleston Water over.
  • New Jersey American Water kocht de afvalwateractiva van de Borough of Mount Ephraim, New Jersey in 2019.
  • In 2018 kocht New Jersey American Water de Roxbury Water Co.

  • In 2018 heeft American Water Works Pivotal Home Solutions overgenomen van Southern Company Gas voor $ 364 miljoen.

  • In 2017 heeft American Water Works Shorelands Water Co. overgenomen, een particulier waterbedrijf dat waterdiensten levert aan meer dan 11.000 klantenaccounts in Monmouth County, New Jersey.

  • In december 2017 verwierf het bedrijf het McKeesport-systeem voor $ 159 miljoen.

Actueel

De cijfers over het eerste kwartaal van 2020 waren beter dan verwacht en AWK houdt vast aan verwachtingen voor 2020. AWK heeft vooralsnog geen last van de impact van de Covid-19-crisis. De winstgroei komt dit kwartaal van organische groei en acquisities. AWK gaat er vanuit dat de waterrekeningen door particulieren en bedrijven gewoon worden betaald.

Bedrijfsrisico’s

Risico’s die AWK zou kunnen ondervinden, zijn:

  • Reguleringsrisico’s: de wet- en regelgeving omtrent het aanbieden van water wordt aangescherpt wat de nodige kosten met zich meebrengt.

  • Gezondheidsrisico’s: denk hierbij aan vervuild of giftig water.

  • AWK is een kapitaalintensief bedrijf. Dus liquiditeit kan eventueel een probleem worden bij de noodzakelijke aanschaf of vervanging van bijvoorbeeld zuiveringsmachines, rioolbuizen of pompen.

  • Het AWK businessmodel is gebaseerd o.a. op overnames, AWK kan teveel betalen voor een acquisitie.

Nadat de utilities-sector is bekeken, richten wij ons op de cijfers die eerder gepubliceerd zijn en de verwachtingen die analisten hebben voor AWK.

Fundamentele analyse

2020-05-27-afb-08

De winsttaxaties van analisten gaan elk jaar omhoog, dit komt omdat de winst- en omzetontwikkeling van AWK stabiel is geweest de afgelopen jaren. Ook het dividend wordt jaarlijks verhoogd. De pay-outratio is weliswaar hoger dan 50% (voor Amerikaanse begrippen is dit relatief hoog), aangezien AWK meer dan 30x de winst staat, maar het dividend lijkt niet in gevaar te komen omdat AWK tot op heden niet tot nauwelijks teleurstelt qua winstgroeiontwikkeling.

2020-05-27-afb-09

De omzet is de afgelopen jaren elk jaar hoger:

Omzet

En de winstgroei is jaarlijks constant (één van de hoofdredenen voor de hoge koerswinstverhouding: in het Engels Price/Earnings afgekort P/E); ook nu tijdens corona wordt verwacht dat de winstgroei niet in het gevaar komt de komende jaren.

Winstgroei

AWK heeft meer eigen vermogen dan schuld momenteel. De S&P kredietrating van AWK is A, wat investment grade is.

Vermogen

Ten opzichte van eigen historische gemiddelden is AWK wel duur.

Ten opzichte van eigen historische gemiddelden is AWK duur.

Analisten zien op korte termijn een beperkt opwaarts potentieel van 9%. Wel worden deze koersdoelen regelmatig opwaarts bijgesteld

Koersdoelen

Technische analyse

2020-05-27-afb-15

Als we kijken naar de Bollinger Bands (in het rood), dan geeft dat geen duidelijk koop- of verkoopsignaal. Het aandeel beweegt binnen de bandbreedte van 2x de standaarddeviatie. De uitzonderlijke koersafstraffing die in lijn was met de algemene beursdaling, zorgde voor een eenmalige echte koopkans eind maart 2020.  De grote koersuitslagen die toen plaatsvonden, passen niet in het volatiliteitskarakter van dit aandeel en lijken incidenteel te zijn.

De Relative Strengh Index staat net onder de 50 dus het aandeel is zeker niet overbought.

Wat trendmatig positief is, is dat AWK rond en boven het meerdaags gemiddelde hangt.

Daarnaast lijkt historisch gezien het koersniveau van $120 een steunniveau te zijn. Samengevat, geen ideaal koopmoment, maar zeker geen ongunstig niveau om in te stappen.

Samengevat

Waar in Nederland de opbrengsten van de waterbedrijven in de kas van overheden belanden, zijn ze in Amerika beursgenoteerd en is de winst voor de aandeelhouders. De prijs van water gaat (bijna) elk jaar omhoog. Daarnaast zullen mensen en bedrijven altijd afhankelijk zijn van water in hun levensonderhoud, ook tijdens corona of een andere recessie. Daardoor heeft het aandeel geen cyclisch karakter. AWK is daarnaast een regionale monopolie, er is geen keuze uit meerdere aanbieders van water.

Sector analyse

De Amerikaanse utilities-sector en dan toegespitst op de waterbedrijven, heeft over een periode van 5 jaar een sterke performance laten zien. Ten opzichte van de S&P500 en NASDAQ laten de 5 grootste beursgenoteerde waterbedrijven een outperformance zien en AWK is daarbij het grootste en best presterende bedrijf binnen deze groep.

Fundamentele analyse

AWK is duur in eigen historisch perspectief, met een huidige P/E van 31, ten opzichte van een gemiddelde P/E van 27,5. Dit ligt tevens hoger dan de gemiddelde P/E van de S&P500 wat nu rond de 21 noteert. Ook zit AWK qua P/E aan de bovenkant van de groep ten opzichte van peers, die een P/E noteren tussen de 24 en 33.

Daar staat tegenover dat AWK een zeer consistente omzetgroei van circa 5% per jaar en winstgroei van circa 9% per jaar laat zien. Daar zijn beleggers bereid extra voor te betalen. Tevens keert AWK elk jaar meer dividend uit.

Technische analyse

Het technische beeld is gemengd, het is geen ideaal instapmoment maar rond de $120 lijkt een bodem gevonden te zijn. Voor de lange termijnbeleggers een acceptabel niveau om in te stappen.