8 mei 2020
Door: Redactie

Op vrijdagavond 8 mei waren Bob Homan van ING en Wim Zwanenburg van Stroeve Lemberger te gast in het radioprogramma BNR Beurswatch dat gepresenteerd werd door Rob Jansen. U kunt hier de uitzending terugluisteren.

Eerder op die dag werden dramatische cijfers gepresenteerd over de toename van de werkloosheid in de VS in april. De werkloosheid in de VS is nu op het hoogste niveau van de afgelopen 80 jaar. Met een toename van de nieuwe werkloosheidsuitkeringen van 3,17 miljoen is het aantal werklozen uitgekomen op 22,6 miljoen; een werkloosheid van 14,7%. Waarschijnlijk zit in deze statistieken nog een vertraging en is de feitelijke situatie nog slechter.

De Macro-economische statistieken van 7 en 8 mei over de werkloosheid

De deelnemers aan dit radioprogramma waren het er wel over eens: deze piek in de werkloosheid is een gevolg van de lockdown. Vanaf nu zal de toename afnemen, maar de werkloosheid kan nog verder toenemen zolang de lockdown nog voort duurt. Bij het opengaan van de economie zal de werkloosheid ook weer afnemen. Bob Homan wees er op dat de uurlonen nog met 14,7% waren gestegen, waaruit hij de conclusie trok dat juist veel minder betaalde banen verloren waren gegaan. Dat is Wim Zwanenburg met hem eens, maar hij wees ook op de veerkracht en de flexibiliteit van de Amerikaanse arbeidsmarkt, waardoor deze situatie straks snel kan verbeteren.

The current recovery has been the sharpest among historical bear markets

Beleggers lijken er al een voorschot te nemen op het economisch herstel. Terecht, vindt Wim Zwanenburg. Bob Homan denkt dat beleggers iets te hard voor de muziek uitlopen. Wim Zwanenburg meent dat beleggers hoop kunnen putten uit de kanteling van de curves van sterfgevallen en de afname van het aantal nieuwe besmettingen. Als gevolg daarvan zullen steeds meer regeringen in de verschillende landen de lockdown-maatregelen gaan versoepelen. Beleggers kijken over het dal heen. Aandelenbeurzen keken historisch altijd vooruit. De rapportages, zowel macro-economisch als de individuele bedrijfsresultaten zullen eerst nog verder verslechteren.

Naar de mening van Wim Zwanenburg is dit een hevige maar kortstondige recessie, namelijk ‘event driven’, zoals Goldman Sachs dat aanduidt. Dan zal na de forse correctie ook het herstel snel kunnen plaatsvinden.

Event-driven bear markets have recovered after 15 months on average

Important differences between different types of bear markets

While all bear markets are painful, the different categories have very different profiles.

Importantly:

  • Structural bear markets on average see falls of 57%, last 42 months and take 111 months to get back to starting point in nominal terms (134 months in real terms)
  • Cyclical bear markets on average see falls of 31%, last 27 months and take 50 months to get back to starting point in nominal terms (73 months in real terms)
  • Event-driven bear markets on average see falls of 29%, last 9 months and recover within 15 months in nominal terms (71 months in real terms)
Daily death per 1M citizen

When would COVID19 be over from a data science perspective and what’s the fatality rate?

De kanteling van de curves en de afname van het aantal nieuwe sterfgevallen in de verschillende landen is terug te zien in deze grafiek van de wetenschapper en statisticus Ali S. Razavian.

Zie zijn artikel met nadere uitleg.

We zien dergelijke grafieken ook terug op de website van de Financial Times. Zie hier de link naar vrij, gratis beschikbare documentatie van de Financial Times over de ontwikkeling van de coronacrisis, met statistieken en grafieken van de verschillende landen.

Dat aandelenmarkten behoorlijk kunnen vooruitlopen op de verbetering van de macro-economische statistieken zien we in de grafieken van onder meer de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs (zie hieronder). In het verleden namen de werkloosheidsuitkeringen nog steeds toe, maar tekende zich toch al een herstel van de aandelenmarkt af, waarbij de markten soms wel 9 tot 12 maanden op het feitelijke herstel konden vooruitlopen. Daarop valt geen garantie te geven en market-timing van de aandelenmarkt is volgens Wim Zwanenburg sowieso een moeilijke, zo niet onmogelijke zaak. Maar we zien nu wel tenminste dat er een versoepeling van de lockdown plaats vindt. Vroeg of laat zal de economie zich herstellen.

Twee artikelen van de Wall Street Journal die op deze thematiek ingaan, zijn: “Flying in the dark” van 3 mei en “Stocks keep rallying, despite lack of visibility on economy” van 8 mei.

S&P 500 bear markets usually trough shortly before economic data inflect
Equity has usually recovered before the bottom of macro indicators
De mogelijke vorm van het herstel: verschillende scenario’s zijn denkbaar.

Problemen in Europa

De uitspraak van het Duitse Grondwettelijk Hof (BVG) in Stuttgart over het aankoopprogramma van de Europese Centrale Bank leidde tot onzekerheid op obligatiemarkt. Met het oplopen van de verschillende rentes liep het echter wel mee. De moeilijkheid in de uitspraak van het Duitse Hof zit ook in het woord ‘proportioneel’: Stond het opkoop-programma in een goede verhouding tot de ernst van de economische situatie in Europa?

De aanklagers stellen dat de ECB de grondwettelijke grenzen van het beleid hebben overschreden. Zwanenburg meent dat deze uitspraak niet goed is voor het vertrouwen in de Europese instellingen, maar het Duitse Hof gaat niet over de ECB. Hij acht het waarschijnlijk dat deze affaire met een sisser afloopt, maar de ECB zal zeker transparant moeten zijn.

World Bond Markets

Individuele bedrijven

In de uitzending werd ook gesproken over een aantal individuele bedrijven en aandelen: Air France KLM, Ahold Delhaize, PostNL, en BAM. Over deze aandelen is Zwanenburg, met uitzondering van Ahold Delhaize, niet enthousiast. Hij is van mening dat beleggers zich meer op de bedrijven zou moeten focussen die profiteren van lange-termijntrends, zoals digitalisering.

Als de corona-crisis ons iets geleerd heeft, is dan is het wel dat we de productiviteit van bedrijven en instellingen met thuiswerken deels in stand kunnen houden dankzij moderne communicatietechnologie en de ‘move to the cloud’, waardoor iedereen op afstand bij zijn bestanden kan. Daarover waren Homan en Zwanenburg het ook wel eens: de kansen voor beleggers liggen in de technologiesector!

De NASDAQ 100

Zwanenburg tipte een belegging in een Nasdaq 100-ETF, een indexmandje van deze specifieke index, met de tickers (beurssymbolen) CNDX (iShares NASDAQ 100) en EQQQ (Invesco NASDAQ-100), voor de in Europa verplichte UCITS-varianten van deze trackers.

NASDAQ-100: Constituents
NASDAQ-100 Index: Sector Exposure